L’institut

L’institut “Julio Antonio” es troba ubicat a la capital de la comarca de la Ribera d’Ebre. Aquesta té una extensió de 825 Km. i es troba situada a les zones d’influència de les àrees del Baix Camp i de les Terres de l’Ebre, essent centre geogràfic natural de tres focus econòmics importants -Barcelona, Saragossa i València- . La Ribera forma una estreta franja per on discorre l’Ebre amb terres a les dues bandes. Segons les darreres dades (1996) compta amb una població de 22.830 habitants.

Cal puntualitzar que tradicionalment ha estat una comarca bàsicament agrícola a excepció de Flix – indústria química -, però d’ençà de la construcció de les centrals nuclears d’Ascó ha sofert una forta transformació. Avui en dia, el sector primari es troba en retrocés generalitzat amb l’excepció del regadiu ( a Benissanet, Miravet, Ginestar,…); la indústria no acaba de consolidar-se, malgrat les favorableL’institut “Julio Antonio” es troba ubicat a la capital de la comarca de la Ribera d’Ebre. Aquesta té una extensió de 825 Km. i es troba situada a les zones d’influència de les àrees del Baix Camp i de les Terres de l’Ebre, essent centre geogràfic natural de tres focus econòmics importants -Barcelona, Saragossa i València- . La Ribera forma una estreta franja per on discorre l’Ebre amb terres a les dues bs condicions que presenta la comarca; i els serveis es troben concentrats a Móra d’Ebre, sobre tot, i també a Flix i Móra la Nova. Amb tot cal dir que les nuclears d’Ascó tenen un pes decisiu en l’economia de la comarca, sigui directament o indirectament, amb tot el que això suposa.

També voldríem dir que la Ribera d’Ebre, i en concret Móra d’Ebre, pel seu caràcter comercial i pel fet d’albergar un hospital comarcal, atreu població de les comarques veïnes de la Terra Alta i del Priorat i, en menys grau, del Baix Ebre. La comarca es troba dividida amb dues clares àrees d’influència al voltant de Móra d’Ebre i Flix respectivament que també ens poden ajudar a entendre la seva realitat i tarannà.

MÓRA D’EBRE

Móra d’Ebre és una població situada a la riba dreta del riu Ebre, a una altitud de 38 m sobre el nivell del mar i amb una extensió de 44,7 km2. í‰s la capital de la Ribera d’Ebre, comarca que juntament amb les veïnes Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, configuren les anomenades Terres de l’Ebre, que tenen com a capital la ciutat de Tortosa. Tot i aquesta capitalitat, el Camp de Tarragona, amb les ciutats de Reus i Tarragona; i el Segrià, amb Lleida, són poblacions referencials de la nostra vila, sobretot pel que fa al comerç i als serveis.

La població de Móra d’Ebre gira al voltant dels 5 mil habitants (5.098 habitants, l’any 2005), sobre els poc més de 23 mil de la Ribera d’Ebre.

Pel que fa a l’ocupació, Móra és bàsicament una població de serveis (60 %) on es concentren bona part dels serveis comarcals (IES Julio Antonio, Hospital Comarcal, Consell Comarcal, comerç…). La indústria (21 %), la construcció (14 %) i l’agricultura (5 %) (secà- ametller, olivera- regadiu – horta, fruiters-) completen els sectors econòmics morencs. Actualment, l’índex d’atur de la població està al voltant del 9 % de la població activa. Darrerament està augmentant la població d’immigrants, sobretot magrebins, per a treballar en feines de poca qualificació.

El turisme és una aposta de futur de la nostra vila. La recuperació de l’antiga navegació pel riu és la referència obligada. Podem visitar l’Aubadera -zona d’esbarjo vora el riu-, el castell – d’origen islàmic-, l’església Prioral -dedicada a Sant Joan Baptista-, el nucli antic, el paratge de Sant Jeroni (amb les ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona, al peu de la Picossa (486 m), la muntanya més alta del terme), el convent de les monges Mínimes i el monument dedicat a l’escultor fill de la vila, Julio Antonio, emplaçat a la plaça de Dalt. També és digne de ser contemplat des de el passeig del Pont, el pont de les Arcades, que uneix les dues ribes amb la població veïna de Móra la Nova.

Les festes més significades de la nostra població són:

– Sant Antoni, el 17 de gener, amb venda de coques i carrosses.

– Carnaval, amb la clàssica rua el dissabte al vespre.

– Setmana Cultural, per Sant Jordi, amb exposicions, conferències, llibres, roses…

– Romiatge a l’ermita de Sant Jeroni, amb el típic ranxo, l’1 de maig.

– Aplec de Sardanes, també a Sant Jeroni, el darrer diumenge de maig.

– Nits d’estiu a la Vora del Riu, caps de setmana de juliol i agost (ball,concerts…)

– Festes Majors, amb la Fira la Móra Morisca, a principis de juliol.

– Fira del Caçador, a Sant Jeroni, segon cap de setmana de setembre.

– Festes de Nadal, amb la Fira de Nadal a la plaça de Dalt.