Secció Literària – Els generes periodístics

Els gèneres periodístics, aplicats al cas Kelly

Els alumnes de la matèria optativa de Llengua Catalana i Literatura “Taller d’escriptura: Escopiu a la closca pelada dels cretins” (un dels versos del poema “Marxa nupcial” de Joan Salvat Papasseit), hem treballat els gèneres periodístics aplicats a la informació i l’opinió sobre el cas Kelly, la noia que va ser assassinada a Reus per motius encara incerts. Els gèneres periodístics que hem utilitzat són la notícia, el retrat, la crònica, l’entrevista i l’article d’opinió, a més d’un vocabulari.

La notícia – Cas Kelly

Marta Eslava

Aquest dimecres, cap a les 2 de la tarda, els mossos d’esquadra han anat al carrer de l’Argentera de Reus després d’haver estat alertats perquè un home s’havia precipitat des del balcó. L’home ha estat traslladat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’hospital Joan XXlll, on ha mort. Després de rebre l’avís de l’incident, agents del cos policial han arribat al lloc i han trobat l’home estès a terra. Després han pujat al pis des d’on s’ha llançat i han trobat el cos de la dona.

Els fets es van produir dimecres, 30 de gener de 2019, al cinquè pis del número 14 del carrer de l’Argentera. Els mossos d’esquadra de la Divisió d’investigació criminal (DIC) van descobrir el cadàver de la menor quan van accedir al domicili, poc després que un home s’hagués precipitat al buit des d’aquell pis. El cos va aparèixer decapitat segons fonts properes al cos.

La dona, Kelly, és per al Ministeri d’Igualtat, la sisena de les víctimes mortals per violència de gènere a mans de les seves parelles o ex-parelles d’enguany. El cas afegit a aquest registre de la violència masclista es correspon, tal com detallen les dades del mateix ministeri, a la víctima de Tarragona del 30 de gener: Kelly i el seu presumpte assassí, amb 17 i 19 anys respectivament, són la víctima i el suposat agressor més joves entre els que s’han donat al 2019.

 

Els retrats – Retrats de les víctimes

Juanjo López

RETRAT DE LA KELLY

EDAT: 17 anys

NACIONALITAT: Equatoriana

ON ESTUDIAVA: A l’INSTITUT SALVADOR VILASECA de Reus

ESTUDIS que cursava : Cicle formatiu de grau mitjà

CARÀCTER: Li agradava cantar i per això feia teatre musical, era una noia feliç, una bona noia, transmetia alegria als companys i a la gent del seu entorn.

 

RETRAT DEL XICOT DE LA KELLY, MAURICIO (a) “TOCOTO”

EDAT: 19 anys

NACIONALITAT: Dominicana

DE QUÈ TREBALLAVA: De camell

DESCRIPCIÓ FÍSICA: No hem trobat res de la seva descripció física

CARÀCTER: No hem trobat res del seu caràcter

 

La crònica – Acte de solidaritat amb la Kelly

Layla Snoubri

A L’INSTITUT JOSEP TAPIRÓ DE REUS

El dia 1 de febrer de 2018, a les 12:00, el director ens va dir que després del pati teníem d’ajuntar-nos pel cas de la Kelly.

Els alumnes de 4rt d’eso van fer cartolines sobre que s’ha d’aturar el masclisme, perquè la DONA = HOME.

Vam fer 1 minut de silenci per la Kelly.

A L’INSTITUT SALVADOR VILASECA DE REUS

El dia 07/02/2019, la comunitat educativa va fer un acte en memòria de l’alumna Kelly, víctima de la violència de gènere.

DAVANT DE L’AJUNTAMENT REUS

Més de 3.500 persones es van concentrar aquest dijous al vespre per denunciar l’assassinat masclista de la Kelly.

L’Ajuntament va pagar la incineració i la vetlla de la Kelly.

 

L’entrevista – Entrevistes sobre el Cas Kelly

Wissal Sammar

Hem pensat que teníem de preguntar a la gent sobre aquesta tema perquè ens interessa molt. Per això hem recollit les respostes que persones molt diferents ens han donat a tres preguntes que els hem fet.

1- Què creus que va passar? Per què?

Molta gent no n’ha dit res perquè no saben què ha passat, però la majoria diuen que el que ha passat és un cas de violència masclista. Menys persones han dit algunes altres hipòtesis: una noia ha dit que la van matar els amics del seu xicot perquè els va denunciar la Kelly .

 

2- Si és per masclisme, què n’opines?

-Que s’han perdut els valors i que tots som iguals.

-Que ningú té dret de matar a algú ni manar-lo.

-La dona no és un objecte.

Tots som iguals: home = dona, dona = home.

 

3-Què podem fer per evitar la violència masclista?

-Haurien de canviar moltes coses, canviar els representants polítics perquè de veritat tinguin l’ànim de canviar lleis relatives a la violència de gènere, tot això ha d’anar acompanyat d’un canvi a la societat: home = dona, dona = home.

-Amb educació, s’ha d’educar els fills.

 

L’article d’opinió – Pobra Kelly

Oumou Tall

Vull parlar de l’assassinat de Kelly. Era una noia de 17 anys que estudiava a l’institut Salvador Vilaseca de Reus. Se suposa que la va assassinar el seu xicot i després el xicot es va llançar del balcó.

Els uns diuen que no la va matar el xicot (Mauricio Tocoto). I que la seva mare estava treballant i que la Kelly estava malalta, per això no va anar a l’institut. La gent creu que és un cas de violència masclista.

Els altres diuen que no la va matar el xicot, sinó els amics del xicot. Perquè diuen que Mauricio era camell i que la Kelly el va denunciar per a què no ho fes més. I per això els amics del Mauricio van matar la Kelly i després van llançar el Mauricio del balcó.

Jo crec que la van matar els amics de Mauricio perquè la Kelly va denunciar Mauricio i potser els amics de Mauricio estaven enfadats, per això van matar la Kelly, van llançar el Mauricio per a què semblés que l’havia matat Mauricio. Dies abans de l’assassinat, la policia va enxampar el grup de Tocoto.

I encara no sé realment què va passar, només són dues hipòtesis.

 

El vocabulari 

Inssaf Inimlil

Aquí us explico el significat d’unes quantes paraules que heu llegit als textos periodístics sobre el cas de la Kelly per si no enteneu alguna paraula de la notícia, la crònica, les entrevistes o l’article d’opinió.

  • Masclisme: Actitud que mantenen certes societats d’atribuir als homes una superioritat de valors, en tots els camps, sobre les dones.
  • Feminisme: Moviment que té com a finalitat d’aconseguir la igualtat política, econòmica i jurídica de la dona respecte a l’home.
  • Camell: Persona que ven droga en petites quantitats.
  • Xicot: Noi o noia que festeja, promès.
  • Hipòtesi: Una hipòtesi és una proposició possible que s’ha realitzat a través de la recollida d’informació i dades encara que encara no està confirmada, serveix per respondre de forma temptativa a un problema amb base científica.
  • Policia Mossos d’Esquadra: Ja al principi del segle XV apareixen les primeres esquadres de països organitzades per mantenir l’ordre, vigilar els camins i garantir la seguretat dels pobles quan l’exèrcit regular, que aleshores s’encarreguen de la vigilància, era mobilitzat. El 1983 el Parlament de Catalunya crea la policia de Catalunya, absorbeix l’històric cos dels Mossos d’Esquadra i n´adopta el nom: s’inicia així la construcció d’un model propi de seguretat basat en el servei a les persones.