Parlem sobre la dona

El vuit de març va ser el Dia Internacional de la Dona i per aquesta raó hem decidit fer aquest article. Molta gent relaciona la reivindicació de la dona amb el feminisme i l’hembrisme. Bé, en aquest article parlarem sobre les diferències entre feminisme, que va sorgir històricament a la meitat del segle XIX, i l’hembrisme. A banda, parlarem sobre com és la dona tractada a la societat i la violència de gènere.

El concepte de feminisme no té res a veure amb el d’hembrisme. Per una banda, el feminisme té com a objectiu aconseguir la igualtat política, econòmica, jurídica i social respecte els dos gèneres. Per altra banda, l’hembrisme defensa la inferioritat de l’home respecte la dona, és a dir, es podria dir que és el terme oposat al masclisme.feminismo-a-tope

En la història podem trobar moltes situacions en les quals la dona ha estat o és infravalorada. Per exemple,trobem que a Espanya la dona no va poder accedir a estudis superiors en igualtat de condicions fins el 8 de març de 1910. A més, la dona no va poder votar fins l’any 1948, quan les Nacions Unides (Més info) va aprovar la Declaració Universal dels drets Humans. En aquest text obria la porta per primera vegada a les dones a participar en les activitats governamentals del país. Actualment podem trobar en l’àmbit laboral una diferència de salaris en diferents tipus d’oficis. A l’estat espanyol la diferència salarial entre homes i dones durant l’any 2016 va ser de 14.261 euros.

Desgraciadament en l’actualitat persisteix la violència de gènere, que afecta en gran part més les dones que els homes. A l’estat l’any 2016 es van registrar un total de 40 víctimes mortals a mans d’homes. Per altra banda també va ser l’any en el qual les dones van denunciar més maltractaments. Les ciutats més afectades per la violència masclista són: Barcelona amb 80 morts, Madrid amb 88, València i Alacant amb un total de 104 morts.

L’equip de redacció d’aquest article va decidir fer una enquesta per poder conèixer quina opinió tenia un grup reduït de gent d’arreu de l’estat espanyol respecte la dona en la societat. Vam obtenir un total de 174 respostes que eren mixtes entre homes i dones majors de 12 anys. I aquests són els resultats:

  1. Creus que la dona està infravalorada a la societat? 

¿Crees qué la mujer está infravalorada en la sociedad_

 

 

 

 

 

2. Què és el feminisme?

¿Qué es el feminismo_

3.Creus que el masclisme ha anat disminuint amb el pas dels anys?
¿Crees qué el machismo ha disminuido con el paso de los años_

 

4.Creus que el feminisme i el masclisme és el mateix?
¿Crees qué el feminismo y el hembrismo es lo mismo_

5.De les següents respostes, quines són icones del feminisme?
De la siguientes respuestas, ¿cuáles son iconos del feminismo_

6. Penses que la dona aconseguirà la igualtat total davant l’home?
¿Piensas qué la mujer conseguirá igualdad total frente al hombre_

7. Siguis home o dona, et consideres feminista?
fhfgycfgcvgfhvghvg

 

En general les respostes obtingudes a partir d’aquesta enquesta no ens han sorprès, excepte la de la segona pregunta, en la qual els enquestats confonien la definició de feminisme amb la de l’hembrisme. Pel que fa a la pregunta número quatre un 10% no sabia la definició d’hembrisme i un 24,7% va decidir o bé no contestar, o bé no en sabien la resposta. A la pregunta tres, sobta el fet que hi hagi gent que cregui que el masclisme no hagi disminuït. En la sisena sorprèn bastant que es pensi que mai s’aconseguirà la igualtat, ja que s’han fet molts avenços en els quals la dona ha aconseguit llibertat, així doncs, si es segueix lluitant, potser es podria arribar a la igualtat. Per finalitzar, tenim la pregunta set, era una resposta que més o menys ens esperàvem, és a dir, no ens va sorprendre ja que encara no hi ha un comunitat molt extensa que defensa el feminisme.

En conclusió, actualment la dona a aconseguit molts avenços però encara queda molt per fer, per això hem de seguir intentant lluitant per la igualtat, perquè siguis home o dona tens els mateixos drets. No hem de permetre que el masclisme i la violència de gènere persisteixin en la nostra societat. Esperem que aquest article us hagi ajudat a veure com es troba la dona avui dia i quina és l’opinió de la gent.

165793283

Per més informació:
Cent anys de la dona en la universitat
Brecha salarial
Acabar amb la violència de gènere

Laura González, Clara Gallego i Laura Cano.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>