Visita d’en Josep Mª Bosch

Ahir vam tenir la sort que el sr. Josep Mª Bosch deixés de mirar al cel per venir al nostre Institut de Guissona a explicar-nos les seves experiències astronòmiques.

Professor de Literatura Catalana, professor  del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger, pertany al GEA (Grup d’Estudis Astronòmics) i el passat setembre va ser homenatjat en el XXII Congreso Estatal de Astronomia. És descobridor d’asteroides amb més de 375 descobriments acreditats i una de les figures clau en la lluita contra la contaminació lumínica.

En els anys 90 va instal·lar a Santa Maria de Montmagastrell (a l’Urgell) el seu observatori des d’on col·labora amb la NASA.

Descobridor de l’asteroide més gran i perillós pel seu apropament a la Terra desde 1937: 645.000 Km de distància ( la Lluna la tenim a 300.000). Va ser el 16 de setembre de 2009 i el van anomenar 2009 ST19. A d’altres asteroides els ha posat noms catalans (autoritzats des del “Minor Planet Center” a Harvard i qui ningú podrà canviar), homenatjant el lloc on els han descobert, com “Planes de Son”, “Montmagastrell”,…

Actualment, ja jubilat, continua amb la seva passió de posar l’ull al telescopi, com a voluntari a l’Observatori del Teide amb projectes interessants que de ben segur ens explicarà en una altra ocasió.img_1262 img_1260