l’Antàrtida a l’Institut Guissona

Ahir dijous 6 de febrer, ens va visitar l’investigador del CSIC, Josep Mª Gili Sardà de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Fill de Mollerussa però home de mar. La visita, que va ser promocionada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, va ser molt enriquidora.

Ens va explicar les condicions climàtiques extremes de l’Antàrtida: – 98 Graus i vents de 350 km/h a l’hivern que dura 6 mesos, que només hi sobreviu una espècie d’animal: els Pingüins Emperadors perquè viuen en col·lectius… i moltes coses interessantíssimes que van despertar a més d’un i una quelcom respecte aquest medi tant desconegut.

Ens va fer reflexionar sobre la poca investigació que s’ha dut a terme en els fons marí (12 astronautes han estat a la Lluna, 3 argonautes s’han endinsat al mar gelat)

Vam poder veure in situ puces de mar, aranyes, peix de gel, esponges, krill,… fins i tot un tros de gel antàrtic!

Si no ho veus, no ho creus! Increïble la biodiversitat que sobreviu a l’Antàrtida amb temperatures de zero i sota zero. Com molt bé va dir el Dr. Josep Maria: “hi ha una selva sota un desert de gel”

Cal prendre consciència, que els oceans són tant importants com el terra on vivim i que si no els cuidem, ens malmetem a nosaltres.