VIDEOCONFERÈNCIA DE L’ESCRIPTOR DAVID CIRICI A 2n ESO

El dijous 27 de maig l’alumnat de 2n d’ESO va assistir a una videoconferència de l’escriptor David Cirici, que tractà, entre altres temes, sobre la novel·la que s’han llegit a castellà, Zona prohibida.

Aquesta xerrada ha estat concedida per la Institució de Lletres Catalanes (ILC) dins dels programa Autors a les Aules. Autors a les Aules és una activitat que, des de 1998, promociona la literatura catalana i el foment de la lectura en l’àmbit de l’ensenyament primari, secundari i d’adults. Autors a les Aules permet que l’alumnat lector entri en contacte directe amb els escriptors i escriptores i hi estableixi un diàleg al voltant dels seus llibres de creació i d’altres temes relacionats amb el fet literari com l’ofici d’escriure, el procés de creació, el món editorial, etc.

El David Cirici va respondre amablement les preguntes que li van formular els nostres almnes. El llibre que han llegit, Zona prohibida, forma part de la Trilogia del virus. La segona part es titula La decisió d’en Viggo. L’autor volia fer una novel·la sobre escoles automàtiques. A L’esquelet de la balena (un dels seus llibres amb més èxit, del qual s’han fet 45 edicions) tracta d’uns adolescents que viuen en escoles aïllades. L’únic món que coneixen és l’escola i els seus voltants. Tot està programat: les classes, els àpats, les dutxes, els jocs, la lectura. Els professors són holografies. Però uns fets casuals porten uns quants nois a descobrir i entendre per quins mecanismes funciona l’escola i, alhora, a entrar en contacte amb un grup de noies d’una escola no gaire distant.

David Cirici els parlà de l’ofici d’escriptor, per a ell l’escriptura és una activitat terapèutica. Però a ell de petit li hauria encantat ser actor o cantant de rock. Els confessà que els escriptors són mentiders. “Els escriptors sempre parlem de nosaltres mateixos.” “Fem una cosa que és molt barata: escriure.” Els seus personatges preferits són els que actuen sempre amb por, no l’heroi o heroïna típica, els seus personatges són més observadors del món, que no pas protagonistes.

Les coses que passen a Zona prohibida d’alguna manera passen al món actual. El títol original de la novel·la era Caçadors i princeses, però a l’editor no li va agradar gens.

Els va recomanar el llibre Klara i el sol de Kazuo Ishiguro: la història d’un robot. És un llibre fantàstic per als adolescents. I també els mostrà els seu darrer llibre, No em busquis, que han publicat amb una altra escriptora, sota el pseudònim Sara Medina. Sara Medina és una altra mena d’escriptora. És un experiment. Una experiència creativa. És un tàndem format per una periodista i guionista de llarga trajectòria, que ha treballat  en una vintena de sèries de televisió i de telefilms d’èxit, i un novel·lista que, entre molts altres premis, ha rebut el Prudenci Bertrana i el Sant Jordi. Sara Medina són Carmen Fernández Villalba i David Cirici.

A continuació, podeu llegir el comentari d’alguns alumnes sobre la trobada amb el David Cirici:

“Fue una buena videollamada muy interesante. No tardó media hora en responder una pregunta.” Dídac Aguado

“Me ha gustado mucho cómo se ha explicado, respondía muy bien las preguntas yha estado muy entretenido, sobre todo contestaba muy amablemente,  aunque costaba concentrarse porque era videollamada.” Nerea Cortés, 2n B

“Em va agradar, perquè així coneixem una mica la vida i la forma d’escriure d’un escriptor.” Laia Medina, 2n B

“Em va agradar molt, ja que em va agradar molt aquest llibre, em va semblar entretingut, el que no em va agradar va ser que es va fer en videotrucada.” Aina Soler, 2n B

“Me ha gustado mucho. Porque es un libro que me gustó y ha sido interesante conocer cosas sobre el escritor y cómo se inspiró.” Etel Tomás, 2n B

“Me ha gustado mucho pero ha sido una pena que no haya podido estar en persona.” Rania Tribak, 2n B

“Para mí ha sido la mejor charla por el momento, ya que las preguntas las respondía directamente y gracias a eso nos dio tiempo a hacer bastantes preguntas.” Arnau Urigüen, 2n B

“Igual que de l’altra autora, encara que ell va fer alguna broma més. Va explicar tot amb claredat i va respondre totes les preguntes.” Alexia Cabrerizo, 2n B

A continuació, trobareu la presentació que l’Aina Soler i l’Abderraman Soulni, de 2n d’ESO B, van llegir per donar la benvinguda a l’escriptor:

David Cirici i Alomar és llicenciat en filologia catalana. És professor de llengua i literatura catalanes.

Ha treballat com a guionista a la ràdio en el programa de Ràdio 4 Català per a tothom i a la televisió en sèries com Oliana Molls, Kiu i els seus amics, Les tres Bessones, i a programes com Ahí te quiero ver, Tariro Tariro, Blanc o negre, No passa res i El joc del segle.

També ha treballat en guions d’espectacles musicals.

Va obtenir el Premi Recull i el Premi de literatura infantil Apel·les Mestres amb el llibre Vòlics.

Amb la publicació de La fábrica de les mentides va guanyar el Premi de novel·la Joaquim Ruyra.

Amb la Vida dels altres va ser finalista del Premi Ramon Llull 2000.

Ha estat director creatiu. Des del 2000 dirigí la seva pròpia agència, Cirici Comunicació.

Al llarg de la seva trajectòria literària ha rebut nombrosos premis, com:

Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil,

Marian Vayreda de narrativa,

Crítica Serra d’Or,

Premi Prudenci Bertrana de novel·la,

Premi Edebé de literatura infantil,

Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil el 2013 per Zona prohibida,

Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor,

Premi Sant Jordi de novel·la, entre altres.

 

Ha publicat nombrosos títols de literatura infantil i juvenil:

Robòtia

L’esquelet de la balena

Vols que et tallin una orella?

La fàbrica de mentides

Els grúfols

Bet i Bup: Bèsties i bestieses

Molsa

Zona prohibida

La decisió d’en Viggo (Zona Prohibida II)

Molsa i la Bèstia

I, també, novel·les per a adults:

El baró i la leprosa

La vida dels altres

Els errors

I el món gira

El lladre del Guernica

El setè àngel

L’olor del desig

L’alumnat de 2n d’ESO ens hem llegit la novel·la Zona prohibida i ens ha encantat. És un llibre de ciència-ficció, però després de la pandèmia del covid-19, el seu argument s’acosta malauradament més a la realitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>