Tarragona, Vallbona de les Monges, Rocallaura i Montblanc amb 3r d’ESO

TARRAGONA

L’Amfiteatre va completar la trilogia d’edificis d’espectacles (teatre, circ i amfiteatre) distintius d’una ciutat romana de primer nivell, capital d’una de les províncies imperials. La construcció és el resultat de la donació evergètica d’un flamen provincial (sacerdot imperial) el nom del qual es desconeix, però que se sap que va viure a principis del segle II dC.A l’Amfiteatre s’hi organitzaven dos tipus d’activitats: les lluites de gladiadors (munera) i les lluites o caceres de feres (venationes). A més, l’Amfiteatre també era el lloc on s’ajusticiaven els condemnats a mort.
El circ va ser, sense cap mena dubte, l’espectacle de masses de més popularitat al món romà. En aquest recinte es disputaven les curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls (bigues o quadrigues).
El circ, es va construir a finals del segle I dC, durant el regnat de Domicià, i formava part del gran complex monumental provincial, del qual ocupava la terrassa inferior. El seu estat de conservació és excepcional.

VALLBONA DE LES MONGES

Fundat a principis del segle XII, Santa Maria de Vallbona de les Monges és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. Des del moment de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges i actualment forma part de la Ruta del Cister (juntament amb Santes Creus i Poblet).
El conjunt és representatiu de l’art cistercenc, fidel a la Regla de Sant Benet. Tal com es pot observar a Vallbona de les Monges, es prescindeix d’ornamentació, aconseguint uns espais funcionals i sobris.

ROCALLAURA

L’aigua és un element que fa especial la zona, ja que hi ha algunes fonts d’on emana una aigua mineromedicinal única molt rica en liti i estronci, especialment recomanada per afeccions renals, avui dia comercialitzada i emprada en l’activitat balneària de l’indret. RUTA DE LA LÍNIA DE DEFENSA REPUBLICANA L2
Ruta de 26’630 km que recorre les diferents construccions militars bastides per l’exèrcit republicà en plena Guerra Civil Espanyola, concretament l’estiu del 1938. Es poden veure trinxeres, un observatori d’artilleria i un niu de fuseller repartits pels termes de Vallbona, Rocallaura i Montblanquet.

MONTBLANC

Montblanc és un dels referents de l’imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya. Una bona part del nucli urbà es pot considerar un autèntic monument.
L’arrelament d’aquest passat ha cristal·litzat en la concorreguda Setmana Medieval, que té l’origen en la llegenda de sant Jordi i el drac, situada pel costumista Joan Amades a la capital de la Conca de Barberà. Completen aquest extraordinari fris patrimonial els seus jaciments arqueològics, des de pintures rupestres paleolítiques fins a restes d’assentaments íbers i jueus.