Experimentem per fer mató

A l’aula de ciències els i les alumnes de cinquè hem après, de manera artesanal, el procés d’elaboració del mató.

Material:

  • llet ( millor si és natural)
  • suc de llimona
  • un cassó
  • un microones
  • culera de fusta
  • un drap net
  • un pot

Procediment:

  1. Bullim la llet (90º)
  2. Un cop bullint hi afegim suc de llimona i anem remenant.
  3. Observem.
  4. La llet es va quallant, tot seguit ho treiem del foc i ho aboquem tot en un pot amb el drap de colador. D’ aquesta manera deixem passar el líquid sobrant .
  5. Ja tenim el mató fet, el deixem refredar i amb una mica de sucre ens el podem menjar!!

Què ha passat:
A l’ afegir el suc de llimona i seguir remenant veiem que la llet es talla i es formen grumolls ( la llet va solidificant-se).  Aquest fet es produeix quan l’ àcid de la llimona fa baixar el PH de la llet i, per tant, provoquem la precipitació de la caseïna.

Us deixem FOTOS del nostre experiment!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>