Aprenem i Gaudim amb els Ambients a Infantil

Un any més seguim fent ambients a Infantil. Els ambients són diferents espais d’aprenentatge, de relació i de comunicació on, a partir de diferents propostes, els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se, emocionar-se… i interactuar amb els altres. A més a més, al ser espais de lliure circulació barrejant nenes i nens de p3, p4 i p5, poden triar on volen anar i canviar d’ambient quan ho decideixen. Quan acabem de jugar, a cada ambient fem una rotllana i expliquem què hem fet, què hem après,…

Tenim 8 Ambients que us ensenyem:

 

AMBIENT DE LES CASETES (JOC SIMBÒLIC)

A les “casetes” que hi ha a l’entrada d’infantil és on fem el joc simbòlic.

El joc simbòlic és molt important, ja que es refereix a la capacitat que tenen els nens/es per imitar situacions de la vida real i posar-se a la pell dels altres. Es tracta d’una activitat en la que el/la nen/a passa contínuament de la realitat a l’imaginari. D’aquesta manera els infants poden interpretar el món que els envolta i fer-lo més comprensible per a ells. Interpretar i experimentar diferents rols des d’una manera lliure ajuda a consolidar diferents aprenentatges socials. És un joc que produeix satisfacció, alhora que facilita la socialització, el llenguatge i la comunicació.

Hi ha la caseta de metges, la bugaderia i la del taller mecànic.

AMBIENT DE LLUM I OMBRES

En l’ambient “Juguem amb la llum” els nens i nenes troben diferents materials on la foscor és la protagonista. També hi ha punts de llum com són el retroprojector, el focus de llum ultraviolada, la taula de llum, els lots de llum blanca i  de llum ultraviolada,  els panells de llum, contes per mirar a les fosques,… Amb tots aquesta recursos poden experimentar i crear amb diferents materials translúcids un món màgic que ajudarà a no tenir por a la foscor sinó tot al contrari, a gaudir-ne d’ella.

AMBIENT D’EXPRESSIÓ

En aquest, “Inventem històries“, hi trobem titelles de diferents mides, disfresses i ninos petits que ens ajuden a posar paraules a la nostra imaginació i compartir-les. També hi ha, en una taula, diferents propostes de traç per anar practicant l’habilitat que després ens permetrà escriure millor.

AMBIENT DE FER I DESFER

En aquest ambient els infants tenen al seu abast diferents tipus de material (rotllos de cartró, taps de suro, taps de plàstic, i pots de iogurt) amb el que poden crear diferents estructures: torres, naus espacials, carreteres… i tot el que amb la seva imaginació vulguin construir.

Aquesta activitat els permet treballar de manera autònoma, relaxada, al seu ritme i segons els seus interessos.

AMBIENT D’EXPERIMENTACIÓ I DE CIÈNCIES

En l’ambient d’experimentació els infants investiguen, experimenten amb diferents elements, fan hipòtesis i després comproven si és cert o no allò què han pensat. Amb els imants descobreixen moltes coses, i amb la sorra i els diferents llegums manipulen amb diferents elements i descobreixen sensacions.

AMBIENT DE MOVIMENT

En l’ambient “Movem el cos” hi ha diferents zones de joc.

Hi ha la zona amb teles i matalassos, on creen cabanes, juguen a imaginar capes amb les teles,…

També hi ha la zona d’equilibris i salts, la zona amb cordes, pilotes, mini cercles i pals… on també fan joc simbòlic, juguen a pescar, fer trens,… creen tot allò on la seva imaginació els porta.

AMBIENT DE CONSTRUCCIONS

L’ambient de construccions és un espai on els nens i les nenes poden trobar peces i jocs de construcció de diferents mides, materials, encaixos… amb els què poden deixar volar la seva imaginació i desenvolupar la creativitat fent les seves pròpies creacions.

AMBIENT D’ART

Aquí, els infants tenen l’oportunitat de descobrir, experimentar, manipular, sentir, imaginar, gaudir, expressar i crear mitjançant una gran varietat de materials i tècniques  (dibuixar, pintar, punxar, retallar, enganxar, esquinçar,…). D’aquesta manera poden desenvolupar les seves capacitats expressives, representatives i artístiques. Es presenten diferents propostes i ells mateixos decideixen quina fer i com fer-la.