Les pràctiques universitàries, una peça clau en la formació integral dels estudiants i en el creixement dels centres educatius

Gairebé des de la seva creació, el nostre centre ha estat un centre educatiu formador on estudiants de diferents graus o màsters universitaris han realitzat les seves pràctiques.

Aquests dos darrers cursos, hem tingut estudiants del Màster Universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes (MUFPS) de la Universitat de Girona, de la Universitat Pompeu Fabra i de la UNIR.

Les pràctiques tenen com a objectiu contribuir a la professionalització de la docència i permetre als estudiants universitaris aplicar i projectar els coneixements adquirits en la seva formació acadèmica. Al llarg de l’estada formativa de l’estudiant al centre i per tal de garantir un aprenentatge significatiu té un mentor/a que li ofereix un acompanyament constructiu i al finalitzar l’estada avalua la seva pràctica en tres àmbits:

  • coneixement i participació de l’estudiant en el centre i aula (interacció, capacitat comunicativa…)
  • disseny i implementació d’unitats didàctiques
  • projectes o unitats formatives.

Però no són només els estudiants els beneficiats sinó també ho són el centre i la Universitat: El centre comparteix nous coneixements i noves formes de recerca, i té un contacte constant amb les universitats. Per la seva banda, la universitat esdevé receptora de coneixements i pràctiques properes a l’activitat professional que permeten enriquir la formació impartida a les aules.

Les pràctiques es realitzen en 2 períodes: un d’acollida i observació i un altre de disseny i implementació d’una seqüència didàctica. Al finalitzar cada estudiant realitza una una memòria que pot ser tant una valoració de la seva pràctica com la que ha portat a terme la Montse amb el grup de Llengua castellana A2 aquest curs: ‘Valoració fonamentada de la implementació de la seqüència didàctica ¡El mundo en un plato!’ o un informe com el de la Toñi que va fer les pràctiques amb el grup de GESO 2 el curs passat: “Memòria – Informe etnogràfic 2021-22. CFA Montserrat Roig: infinits mons en un sol centre”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>