Núria Castell referent Aquí STEAM de la UPC a l’escola

Aquest any l’escola Ull de Vent participa en el programa Aquí STEAM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la iniciativa Aquí STEAM UPC té com a objectiu fomentar les vocacions científico-tecnològiques, especialment entre l’alumnat de primària, amb accions d’orientació i sensibilització amb el propòsit de trencar els estereotips i rols de gènere associats a l’enginyeria i la tecnologia, fer visibles nous models i referents femenins en aquests àmbits, apoderar les noies i millorar el coneixement de les professionals vinculades a les STEAM.

https://aquisteam.upc.edu/ca/saber-ne-mes

Una de les principals accions del projecte és l’assignació d’una referent que ajuda al centre a dur a terme el seu Pla de Treball vinculat a les STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). La referent de la nostra escola és Núria Castell Ariño, llicenciada en Informàtica per la UAB, Doctora en Informàtica per la UPC i professora Titular d’Universitat a la UPC, recentment jubilada. A continuació us la presentem:

La professora Núria Castell Ariño va començar els seus estudis universitaris en Informàtica l’any 1976 a la Universitat Autònoma de Barcelona. Uns estudis de cinc anys de durada que depenien del “Instituto de Informàtica del Ministerio de Educación y Ciencia” i que atorgaven un títol cada curs. Estudis que posteriorment es van reconvertir en la llicenciatura en Informàtica, posada en marxa l’any 1977.

Així doncs, la professora Castell és una de les primeres titulades en Informàtica de Catalunya i d’Espanya. Va cursar uns estudis desconeguts en aquell moment, fent una aposta de futur. Sempre ha agraït l’acte de fe que els seus pares van fer al no posar cap impediment per seguir els estudis universitaris que ella va triar.

En el seu primer curs universitari eren 13 dones de 400 persones matriculades. En aquell moment no es va qüestionar la poca presència femenina a les aules. De fet, el nombre de dones que cursaven els estudis d’informàtica va anar creixent en els anys següents.

El darrer curs de carrera va compaginar els estudis amb el treball a jornada completa. Va ser programadora del Centre de Càlcul de la companyia d’assegurances CAP (absorbida per altres grups actualment). Era l’única dona de tot l’equip format per una vintena de persones.

La professora Castell va obtenir la llicenciatura en Informàtica per la UAB al juliol de 1981 i la llicenciatura amb grau al febrer de 1982.

El curs 1981-82 va treballar com a professora ajudant a la UAB i des del curs 1982-83 fins a la seva recent jubilació (29 de febrer de 2020) ha estat professora de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) a la UPC. Es va doctorar en Informàtica l’any 1989.

Va ser la primera dona en ocupar un càrrec de gestió (1986) a la FIB. Al llarg de la seva carrera professional ha ocupat diversos càrrecs de gestió en el seu departament (actualment denominat Ciències de la Computació) i en grups de recerca.

A l’octubre de 2004 s’incorpora a l’equip deganal de la FIB com a vicedegana de Relacions Internacionals (la primera dona en aquest àmbit), sota el mandat de la primera degana de la FIB, la professora Maria-Ribera Sancho. L’any 2010 va ser elegida degana de la FIB, càrrec que va mantenir per dos mandats fins el juny de 2017.

La participació primer, i la direcció després, en l’equip deganal va permetre a la professora Castell dedicar part del seu temps a l’impuls i difusió de l’enginyeria informàtica. Ella ha impulsat i ha participat personalment (i ho continua fent) en moltes activitats específiques destinades a les noies per tal de despertar vocacions tecnològiques. Aquestes activitats no s’han limitat a la UPC, sinó que també són projectes d’àmbit nacional i internacional.

La professora Castell ha dissenyat i dirigit projectes de recerca, docents i de gènere.

Àmbit docent

Ha dissenyat i impartit assignatures dels àmbits de la Programació, Intel·ligència Artificial, Enginyeria de Software i Processament de Llenguatge Natural. En català i en anglès. Ha dirigit projectes de fi de carrera d’enginyeria, enginyeria tècnica, grau i màster.

Experta en el disseny de nous plans d’estudis, en particular en el marc de programes internacionals (Tempus, Atlantis, Erasmus+) on ha estat la coordinadora de l’equip UPC de diversos projectes. El projecte més recent ha estat el “e-Health Eurocampus” (2016- 2019) destinat a la formació interdisciplinar en l’aplicació de les TIC a l’àmbit de la salut.

És col·laboradora en la formació contínua de postgrau a la UPC School des de 2017.

Àmbit de recerca

Membre del grup de recerca de Processament del Llenguatge Natural des de la seva creació (1989). Impulsora del centre de recerca de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge (TALP) que fusiona el GPLN amb el grup de Processat de Veu del Departament de teoria del Senyal i la Comunicació. Actualment aquests grups formen part del centre específic de recerca IDEAI (Intelligent Data Science and Artificial Intelligence).

El principal àmbit de recerca de la professora Castell és el Processament del Llenguatge Natural en diferents vessants: extracció d’informació (tesi doctoral), traducció automàtica (projectes nacionals i europeus), aplicació del PLN a l’enginyeria de software (projecte nacional i projecte franco-espanyol), sistemes de diàleg (projectes nacionals). Investigadora responsable i col·laboradora de projectes nacionals i internacionals.

Activitats de gènere

La professora Castell ha participat i participa en múltiples projectes, activitats, comissions i jurats de premis relacionats amb la igualtat de gènere i en la promoció de la tecnologia entre les noies. Ha contribuït a la visibilització de les dones impulsant dos doctorats honoris causa per la UPC (Barbara Liskov, Margaret Hamilton). Ha organitzat a Barcelona congressos internacionals com el womENcourage de l’ACM-Europe. Participa en programes a les escoles des de primària fins a batxillerat (Inspira STEAM, Aquí STEAM) i organitza activitats “in campus” en dates assenyales com el “Girls in ICT Day” i l’ “Ada Lovelace Day”
Ha col·laborat en la creació i publicació de vídeos de reflexió i vídeos testimoni.

Aquesta acció té com a finalitat lluitar contra els tòpics i estereotips negatius associats a la informàtica. Adreçada especialment a les noies. Va ser presentat el 6 de març de 2017, conjuntament amb la presentació dels resultats del projecte sobre temes de gènere a secundària liderat per la Dra. Milagros Sainz (UOC).

Aquest acció té com objectiu visualitzar el biaix de gènere subjectiu que té la societat degut a la invisibilització de les dones. Va ser presentat el 30 maig de 2019.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>