La importància del Joc Simbòlic

Totes les persones que convivim amb infants coneixem la importància que té el joc a la seva vida. 

Cal entendre el joc en els infants com una activitat seriosa amb la que s’aprèn de forma natural ja que és un mitjà que ajuda als infants a conèixer a si mateixos i al món que els envolta. Aprendre jugant és una de les característiques que defineix l’etapa d’infantil. 

Per això avui us volem parlar una mica del JOC SIMBÒLIC i de la seva importància. 

Es considera que l’edat d’inici per al joc simbòlic és als dos anys, segons la maduresa de cada nen i nena. 

Apareix quan aquest ha adquirit la capacitat de crear i fer servir símbols, com a representants de la realitat. En el joc simbòlic, el nen imita molt sovint la vida quotidiana dels adults, reprodueix els dibuixos animats o pel·lícules que veu, crea situacions o escenaris nous, fruit de la seva cada vegada més àmplia imaginació. O fins i tot projecta els seus conflictes interns, canalitzant tensions i desitjos, pors, que representa per entendre millor.

Un moment important en el joc simbòlic és el joc compartit. Primer amb els membres de casa i més tard amb la resta d’infants.

El llenguatge permet arribar a acords amb els altres nens i nens amb qui es comparteix el joc. Així, doncs, conforme el nen i la nena van creixent, el joc guanya complexitat, i passa de ser bàsicament individual a dur-se a terme en grup. Un joc simbòlic de grup que és fonamental per al procés de socialització.

Dintre de la programació d’espais a infantil, hi ha un espai dedicat al joc simbòlic. Cada setmana els infants es troben un espai temàtic com pot ser: la cuineta, perruqueria, mecànic…. Aquesta estratègia persegueix desenvolupar els diferents aprenentatges dels infants en funció de les seves necessitats i a l’hora busca la integració de tot l’alumnat. Mentre juguen interactuen entre ells, imiten a l’adult, es posen al seu lloc, co-aprenent a construir les seves històries simbòliques sobre la realitat social. Desenvolupen la imaginació, la creativitat i acaben creant una història compartida. 

I ara, quan pregunteu als vostres fills i filles que han fet a l’escola, i us responguin…jugar! ja sabeu la importància d’aquest joc i quantes coses aprenen a través d’ell!

Cliqueu a sobre de cuineta per veure un recull fotogràfic molt interessant….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>