Activitats de l’Institut de la Vela

Des de la temporada 2003 la Federació Catalana de Vela ha vingut treballant per a presentar els seus Programes i Projectes al Consell Català de l’ Esport amb la finalitat de treballar amb uns projectes esportius a tots els nivells, que els nostres clubs puguin desenvolupar de manera individualitzada i personalitzada a la mida de les seves possibilitats.
Així, la Federació Catalana de Vela  -Escola Catalana de Vela- fonamenta diferents projectes amb el projecte unitari en l’ensenyament de la vela a Catalunya. Aquest es un concepte l’ensenyament unitari desenvolupat a Catalunya per la Federació Catalana de Vela d’ acord amb els conceptes mes actuals d’ ensenyament i un sistema d’actualització continua a través dels tècnics i centres que la formen. El fet que el mètode disposi d’un sistema d’ avaluació continuada i titulació homogènia per a totes les classes i modalitats de vela mitjançant el carnet de l’ alumne ha facilitat la creació de tots els Programes Educatius de la Federació Catalana de Vela, i es el programa de vela escolar el fonament del projecte de “localització” dels regatistes en el club de la seva vila o municipi, al mateix temps el mètode estàndard permet als practicants crear-se el seu propi itinerari en el món de la vela des de la iniciació fins a l’alta tecnificació esportiva, i es la interrelació de tots els àmbits de l’ esport de la vela la clau per al desenvolupament del mateix itinerari (regatísta – tècnic – lleure..) En els llocs amb mes tradició de dur a terme activitats de vela escolar i en alguns casos, vela municipal, també s’aconsegueixen diferents objectius, plenament aplicables a tots els altres clubs/poblacions del nostre litoral:
• Utilitzar el medi natural proper com a formatiu, apropant a la gent de la població a una cultura que li es mes pròxima, amb el que implica de coneixement del front marítim i el propi mar com a medi natural. (Millorant les relacions club-municipi).
• Generar entre el jovent una dinàmica de responsabilitat al formar alumnes, i fins a personal tècnic esportiu de tots els nivells, des del planter que son les escoles de vela.
• Generar el planter de la composició dels equips de tecnificació dels clubs
Així doncs la FCV, de la mà dels tècnics Pep Subirats, director tècnic, i Manel Pedreira (excap de recerca de la FCV i actual director tècnic del GEN de Roses), en primera instància, i amb la valuosa incorporació del tècnic Xavier Rabada – director de l’ Escola Catalana de Vela (2004), va encetar periòdiques reunions de presentació amb les institucions relacionades amb l’ esport, a Barcelona, a les respectives delegacions territorials de l’ esport, i presentant de la mà de diferents clubs els projectes educatius i de promoció esportiva a diferents ajuntaments d’arreu del litoral.
La FCV celebra a data d’avui, poder explicar el desenvolupament del máxim exponent d’aquest projecte educatiu de la FCV com es l’Institut de la Vela de Blanes.

L’idea original d’aquest projecte, dissenyat farà dos anys, es que poblacions on la pràctica d’un esport determinat defineix la localitat perquè té unes arrels molt consolidades en algun esport (cas, per exemple, de l’ handbol a Granollers, el bàsquet a Badalona, l’ hoquei a Terrassa, etc.) siguin la seu d’un IES on puguin estudiar l’ alumnat esportista d’aquestes modalitats. Blanes ha fet valer aquesta condició de població de la vela, i amb la col·laboració del seu institut Serrallarga, s’ha arribat al compromís de ser l’ institut de la Vela, per als esportistes de la seva àrea d’influència.

En aquest acord, ha estat clau la voluntat d’aquest centre d’assumir el repte, on l’ organització del centre ha permès adaptar l’ horari acadèmic de forma que l”alurnnat que hi participa fa les sessions al Club de Vela tot convalidant les seves hores d’ Educació Física i la franja de Crèdits Variables. També ha estat fonamental, la col·laboració de la Secretaria General de l’ Esport, d’engegar aquest projecte, de l’Ajuntament de Blanes, el club local de vela, el CV Blanes, que aporta els seus mitjans tècnics i humans i la pròpia Federació Catalana de Vela. Àlex Cugota, Albert Felip i Ángels Gallego, de l’IES Serrallarga, van ser iniciadors d’un programa que incloïa els crèdits de vela variables i de síntesis dintre del programa escolar de l’Ensenyament secundari. Això ha servit com a base per a aquest repte.
En tot aquest procés han jugat un paper important el llavors representant territorial de la Secretaria General de l’ Esport a Girona, Josep Saguer Ricart, els esmentats Alex Cugota i l’ Albert Felip, professors d’ Educació Física de l’IES Serrallarga, així com els directors del centre, Francesc Estragues rellevat després en el seu càrrec per Mercè Torroella. També l’ Ajuntament, l’àrea d’ Esports, va jugar molt fort, creient en el projecte i el regidor, Joan Salmerón, no va dubtar ni un moment a veure aquesta experiència com un punt mes per potenciar l’ Esport entre el jovent blanenc en edat escolar. Per la seva banda, el Club Vela Blanes, a través del seu comodor Oriol Subirà va veure que era importat aquesta voluntat per part de l’IES i de seguida ambdues institucions van posar-se a treballar conjuntament
Només calia materialitzar aquest anhel i el passat mes d’ agost es feia un primer pas per convertir l’IES Serrallarga en el primer institut Català de la Vela. Se signava en aquell moment un conveni per a la promoció i tecnificació d’aquest esport en l’àmbit escolar. Ajuntament de Blanes, Consell Català de l’ Esport, Federació Catalana de Vela, el propi Institut d’ Educació Secundaria ¡ el Club signaven el que havien de ser les bases de tot aquest projecte, ara ja materialitzat en una realitat. El director tècnic del CV Blanes, Juanmi Aguirre, l’instructor David Ubach, i els assistents Ignasi Riera i Milena Costa, estant portant a terme tota la feina de desenvolupament esportiu del projecte, amb col·laboració dels professors del centre. 21 alumnes estan seguint els estudis a l’IES de la vela, S’ entrenen amb dues noves embarcacions cedides per la Federació Catalana  de Vela Lúdics.
(artícle publicat a la revista de la federació catalana de Vela núm. 38)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>