Qui som

L’escola Ramon Gombal – ZER Espernallac, en aquest curs 2020-2021, hi ha matriculats 21 nens i nens distribuïts en tres grups classe: Educació Infantil, 1r i 2n // 3r, 4t-5è i 6è.

A la llar hi ha tres alumnes i la mestra es diu Núria Perera

Compartim amb les escoles que formem part de la ZER Espernallac els especialistes de: E.Musical, E.Física, E.Especial, Ll.Anglesa i Religió.

Organigrama

Educació Infantil, 1r i 2n Clara Trepat
3r, 4t, 5è i 6è Judit Delgado
Suport Primària Mariona Culleré
DIRECCIÓ: Judit Delgado
ESPECIALISTES
Educació Musical Rosa Guiu / Judit Delgado
Educació Física Catherine Gutierrez
Educació Especial —–
Llengua anglesa Mariona Culleré
Religió Tutories

       Serveis
L’escola disposa de servei de menjador escolar amb una mitjana de 12 alumnes diaris. És l’empresa COMERTEL qui gestiona el servei de menjador a través del Consell Comarcal. Hi ha una monitora, _________ , que acull l’alumnat de 13h a 15h.

Història de l’escola Ramon Gombal

Segons consta, l’any 1861, l’ajuntament va crear una escola municipal a càrrec de mossèn Pau Anguerri amb l’obligació de fer estudi cada dia. El 1862 el seu lloc fou ocupat pel vicari de Cubells, Mn Ramon Carabassa. Les classes eren impartides en pisos de lloguer. En aquest darrer any, en una reunió de l’ajuntament es pren l’acord de construir les Escoles Municipals. Tot deuria quedar en bons desitjos perquè consta que en 1868 es llogà la rectoria per a Escola Municipal. En un altre acord del Consistori l’any 1870 també hi ha constància de la necessitat d’un edifici escolar.

Però  no és fins el 28 d’abril de 1923 que l’ajuntament obté d’Enriqueta Puig i Boldú la venda d’una porció de terreny per a la construcció de la casa consistorial, escoles i habitatges per al secretari i mestres, que es corresponen amb les actuals. Per fi Penelles tindria una digna casa d’Escoles doncs la construcció i inauguració tindria lloc poc temps després.

Passada la Guerra Civil hi funcionaven dues aules- nens i nenes- i a finals dels anys 50 s’autoritzà l’aula de pàrvuls –4 i 5 anys- que va estar oberta fins a mitjans dels 80, que tornà a estar tancada per manca d’alumnes, fins que l’any 1992 se’n tornà a autoritzar de nou el funcionament- ja es poden matricular nens de 3 anys- que encara dura ara.
L’any 1974 es va formalitzar l’educació mixta a Primària.

A les darreries dels anys 70 es constituí l’APA i els primers estatuts van ser aprovats a començaments de l’any 1980. En l’actualitat es nomena AMPA per raons d’igualtat de sexes i per seguir la normativa.

El curs 1978-79 s’introduí el Català com a assignatura i al 1981 es va iniciar l’ensenyament en català d’una altra, en concret de les Matemàtiques.
Poc a poc es va anar normalitzant el que podíem ensenyar en la nostra llengua i també el Consell Escolar va poder elegir el nom del centre. Es decidí posar-li “Ramon Gombal”, doncs va ser aquest noble del comtat d’Urgell el que signà l’acta de la fundació del poble de Penelles l’any 1084.

A mitjans dels anys 90 l’escola  va començar a funcionar com agrupament funcional amb Bellcaire, Bellmunt i La Ràpita. Bellcaire es despenjà de l’agrupament pel seu suficient nombre d’alumnes i mestres, i La Ràpita fou requerida a formar part conjunta amb les escoles del seu municipi de Vallfogona de Balaguer. Aleshores per necessitat de veïnatge, tot i no pertànyer a la mateixa comarca, s’hi afegí Castellserà.

Des de l’any 1996 els tres pobles-Bellmunt, Castellserà i Penelles- començaren a organitzar-se fins arribar a constituir-se en la Zona Escolar Rural Espernallac.

L’any 2000 es va restaurar i pintar la façana de l’edifici de l’Escola i l’Ajuntament.

El curs 2006-07 es va estrenar escola nova. Està ubicada al costat de la zona esportiva del poble.

L’escola, actualment és gran i molt il·luminada, i està dotada de totes les instal·lacions.

Consta de dues plantes:
La planta baixa on hi ha la cuina-menjador, la biblioteca, la sala de professors i direcció, la classe d’Educació Especial i la classe d’Educació Infantil
La primera planta on hi ha l’aula d’informàtica, la classe d’anglès i música i les dues classes: 1r-2n-3r, i 4t-5è-6è.

 Situació

Penelles es troba situat al sud-est de la comarca de La Noguera, al límit  amb la comarca de L’Urgell, entre Bellmunt i Castellserà. Amb una altitud de 276 m el municipi comprèn, a més del poble de Penelles, altres nuclis de població: el Castell del Remei, Almassor, els Falcons, Torre N’Heral, Bellestar i la granja Sant Vicenç Ferrer.

El terme de 25,37 Km2 d’extensió, és de regadiu, i es troba regat per diverses séquies del canal d’Urgell. El relleu del terme és pla i només es veu trencat per alguns petits turons.

Activitat econòmica

La seva estructura econòmica és bàsicament agrícola i ramadera. Els cultius més importants són els cereals, les hortalisses, els farratges, els arbres fruiters i la vinya.

El sector ramader és un dels principals complements de l’agricultura. Penelles té un total de 27 explotacions ramaderes amb 192.710 caps de bestiar, segons dades de 1999. Destaca el sector porcí amb un 74% de la producció total, seguit de la producció bovina amb un 18,5%.

Hem de destacar el Castell del Remei, que ha esdevingut un important centre vinícola amb D.O. “Costers del Segre”.

Demografia

Segons les últimes dades, la població  actual és de 462 habitants (font: any 2018). Des de l’any 1981  (707 hab.) s’ha produït un important descens de la població.

Festes populars

Festa Major: Darrer dissabte i diumenge d’agost.

Festa del Roser: primer diumenge de maig. Es fa un dinar popular i ball.

Festivitat de Santa Àgueda. Es organitzada per l’associació de dones “Il·lusió”. S’acostuma a fer un esmorzar popular a la Plaça Major, dinar i ball.

Diada de l’Onze de Setembre. Cada entitat del municipi elabora un plat típic del qual se’n fan degustacions a la Plaça Major, seguit d’una  sessió de ball.

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural és una iniciativa creada per Binomic.cat amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida, que vol difondre la cultura artística al món rural, fent de Penelles un referent, implicant la gent en un tema únic i diferent del que ens puguem sentir orgullosos, dinamitzant el poble i potenciant el turisme.

Activitats culturals

El Pessebre Vivent. Es representa des de l’any 1997 i els actors són infants i joves.

Colònies d’estiu. Organitzades per l’esplai, duren quinze dies i s’acostumen a fer la segona quinzena del mes de juliol.

Sant Jordi. L’AMPA de l’escola s’encarrega de la venda de plantes, roses i llibres.

Carnaval. L’organitza l’Esplai amb disfresses elaborades pels infants i es fa una rua amb carrosses. S’acaba amb un sopar a base d’entrepans i ball.

Castanyada. Els alumnes de l’escola elaboren els panellets pels veïns del poble i  l’AMPA s’encarrega de la venda de castanyes torrades. Es complementa amb activitats lúdiques dirigides a la mainada.

Escola de Música. Àrea tècnica de la coral. Vol fomentar, dintre i fora de la coral, la formació musical de la joventut de Penelles, així com la dels adults interessats.

 Entitats esportives i culturals

Associació de caçadors. Participen en diferents festes locals.

Associació de dones “Il·lusió”. Creada l’any 2001, s’encarrega d’organitzar activitats com tallers, excursions, conferències, …

AFA Escola Ramon Gombal. Col·labora en activitats escolars i municipals.

Colla de geganters, grallers i timbalers de Penelles.

Consell Parroquial. S’encarrega dels temes de la Parròquia.

Coral Sant Joan. Dirigida per Vicenç Perera i Puig està formada per uns quaranta cantaires. Recentment s’han iniciat activitats dirigides a la formació d’un grup jove per tal d’atendre a les inquietuds musicals de la joventut de Penelles, donar a conèixer la música vocal a veus, i establir un pont entre els nois i noies i la coral.

Esplai “La freixa”. És una entitat parroquial i es troba ubicat a la rectoria, per a ús dels nens i monitors. Organitza jocs, tallers, excursions… amb l’objectiu de fomentar la convivència i els valors humans.

Llar de jubilats Sant Isidre. Organitza excursions i participa en festes locals.

Associació de joves de Penelles. S’encarreguen de planificar activitats de la Festa Major i altres festes.

  Monuments històrics

Creu de Terme. Esculpida en pedra sorrenca i d’estil gòtic, és de probablement mitjans del segle XV. Fa aproximadament 4,5 metres des del sòl. Va ser restaurada l’any 1990.

La Font. Data de 1896 i actualment està reconstruïda. Consta de tres aixetes que surten de la boca de tres personatges: un guàrdia civil, un jove amb barretina i un eclesiàstic.

Portal Nord. Arcs de diferent mida corresponents a l’antiga vila closa.

Portal Sud. Portal d’accés al poble del segle XI.

Església vella. Construïda entre finals del segle XV i principis del segle XVI. Actualment en mal estat i sense culte, tenia un campanar d’espadanya,  avui desaparegut, amb tres grans obertures i molt esbelt.

Església nova. Es va posar la primera pedra l’any 1951 i es va consagrar l’altar Major l’any 1961. Està dedicada a Sant Joan Baptista i és de planta basilical.