CdA D’EMPÚRIES

ELS NOSTRES MILLORS MOMENTS


Els dies 21, 22, 23 i 24 de novembre, els infants de 4t, 5è i 6è de la ZER El Solsonès, vam fer una estada de quatre dies al CdA d’Empúries. Durant aquests dies vam poder compartir moltes experiències i gaudir dels impressionants paisatges que ens envoltaven.

ELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ
El primer dia, el dimarts, vam visitar els Aiguamolls de l’Empordà. Vam poder veure molts ocells amb els prismàtics i vam caminar fins trobar un aguait on els vam poder observar sense espantar-los. També vam poder veure, cavalls, vaques, caipús, daines, cigonyes, polles d’aigua, ànecs coll verd… Allà hi ha una gran diversitat d’animals i plantes. No us ho podeu pas imaginar!

EXPOSICIÓ GRECOROMANA
Després de sopar vam fer l’exposició d’objectes grecoromans. Cadascú de nosaltres va exposar l’objecte que havia portat relacionat amb el món dels romans o dels grecs. Alguns infants van portar peces de ceràmica, escuts, espases, animals com ara una serp, cavalls… i altres objectes diversos. També ens van fer una fotografia amb el nostre objecte personal i en acabar aquesta activitat ja ens en vam anar cap a les nostres habitacions. Ja ho esperàvem amb candeletes !

DÉUS GRECS I MONEDES
Vam fer un taller on ens van presentar els déus grecs, un món ple de mites amb herois, heroïnes, éssers fantàstics, monstres…
L’activitat consistia en el reconeixement i classificació d’aquests déus després d’haver-los treballat. També vam construir l’arbre genealògic dels déus grecs.
Després vam realitzar un taller de monedes que consistia en escoltar les històries mitològiques dels déus grecs, com l’Asclepi déu de la medicina, Hèracles, Medusa… i relacionar monedes antigues amb les imatges de les històries.

HISTÒRIA I ARQUEOLOGIA
Vam anar caminant cap a les ruïnes d’Empúries, un lloc espectacular on conviuen les restes d’una ciutat grega (Empòrion) i les restes d’una ciutat romana (Emporiae).
Allà ens van ensenyar els punts més importants de cada ciutat:
-Les muralles
-La plaça pública (l’Àgora)
-Les restes del temple d’Asclepi, déu de la medicina.
-Els mosaics romans que decoraven el sòl de les habitacions principals de les cases.
-Les termes…

Al costat de les ruïnes d’Empúries vam fer un taller d’arqueologia. Vam trobar un “jaciment” on hi havia objectes enterrats: esquelets, ceràmica, metalls… La monitora que es dèia Julia, ens va ensenyar que havíem d’anar molt amb compte perquè eren objectes antics i molt delicats. El que ens va impactar més va ser quan la Júlia ens va dir que també hi havien ossos d’animals de veritat. Ens ho vam passar molt bé, però quan ens va dir que s’havia acabat el temps, encara desitjàvem continuar excavant.

LA FESTA DELS ANYS 90
El dijous vam anar a comprar menjar i beguda per celebrar “La Gran Festa de la Dècada dels 90. Ens vam dividir en grups: ANXOVES, GAMBES, MUSCLOS, LLAGOSTINS, CAVALLETS DE MAR, MEDUSES, CALAMARS… Cada grup havia de comprar coses diferents: sucs, plats, gots, refrescos, patates, galetes, formatge, fuet… Quan va arribar l’hora de la festa/disco, tots i totes vam anar a empolainar-nos de dalt a baix i vam preparar-ho tot molt bé. Hi havia de tot: patates, refrescos, formatges… Vam ballar, escoltar música … i sobretot, ens ho vam passar molt bé.

JOCS DE NIT
Amb la Jèssica, la Maria, la Sandra i la Marta (les nostres mestres), vam fer dos jocs de nit. El primer joc va ser el “joc dels paquets”, les mestres deien un número, per exemple quinze i aleshores quinze infants havien de formar un grup amb el nombre indicat. El segon joc era “el tren”. Havíem de formar grups de cinc o sis persones, després ens vam col.locar fent una fila i el nen o nena del davant que estava separat de la fila, havia d’intentar tocar al del darrere. La resta de nens i nenes fèiem tot el possible perquè no ho pogués aconseguir. Vam riure molt !

CLASSIFICACIÓ DE PETXINES
Primer de tot, la Xon i la Rosa, ens van donar una bossa per ficar-hi les deixalles, unes pinces per no tocar-les amb les mans i una altra bossa de xarxa per ficar-hi les petxines, esponges… i tot el que anàvem trobant a l’aigua del mar.
Després d’haver-nos explicat per a què servien els diferents objectes, vam començar a recollir petxines i altres organismes del mar. Quasi tothom va agafar moltes petxines ( pètal de rosa, pota de cabrit, tellerina, pegellida, escopinya verrucosa… ) i esponges. També anàvem recollint totes les deixalles que anàvem trobant. Quan van passar uns 20 minuts ens van cridar per anar a compartir amb els altres companys/es les coses que havíem trobat. La Xon i la Rosa ens van explicar els diferents tipus de petxines i les vam haver de classificar en una graella. Quan va acabar l’activitat, ens van deixar mullar els peus una estona. Ens ho havíem guanyat pols.

MASLE: MUSEU DE L’ANXOVA I DE LA SAL
L’últim dia vam anar caminant fins al museu MASLE que es troba a l’Escala. Allà ens van explicar moltes coses sobre la història de la pesca ( peix blau ) al llarg del temps, les diferents tècniques que utilitzaven per pescar, els objectes que feien servir … i el mètode de conservació dels aliments amb la sal.
A menjar anxoves s’ha dit, que són molt saludables !

Equip de redacció:alumnat de 6è de l’escola de Freixinet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>