OBSIDIANA

Nom:
Català: Obsidiana

Castellà: Obsidiana

Anglès: Obsidian

Francès: Obsidienne

Resultado de imagen de carbonResultado de imagen de carbon

 

Quin tipus i subtipus de roca i/o mineral és?

L’ obsidiana és una roca volcànica, ja que s’ha produït per un refredament ràpid de la lava. Aquesta, pertany al grup dels Silicats, ja que està formada per diferents minerals.
Formació de la roca i/o mineral:
L’obsidiana es produeix quan un volcà emet lava félsica que es refreda ràpidament amb un creixement mínim de vidres.

Composició química:
Aquesta roca està formada per silicats d’alumini i un 70% o més de sílice o diòxid de silici. El compost químic «diòxid de silici» és el principal que constitueix la sorra amb forma de quars. La composició de la sorra varia en els diferents casos de la geologia i les condicions locals. La composició de l’Obsidiana és molt semblant a la del granit,
està formada per lava fosa, molt poca aigua (aproximadament només un 2%) i de gasos procedents del volcà.

Breu descripció (color, textura…):
Té la qualitat de canviar el seu color segons la manera de tallar-se. Si es talla paral·lelament el seu color és negre, però tallada perpendicularment el seu color és gris.

Usos i/o aplicacions
Aquesta roca s’acostuma a utilitzar com a ornament. Hi ha una cosa molt curiosa sobre el color d’aquesta roca, i és que segons la seva forma de tallar-la pot canviar el seu aspecte. Pot passar de ser de color negre a gris.

Lloc d’origen (Jaciments més importants)
La primera evidencia que hi ha de l’utilització d’aquesta roca es va descobrir a Kariandusi. Kariandusi és un assentament que es troba al comtat de Nakuru, a Kenia. També hi ha altres evidències a altres llocs de l’edat de l’Acheulià, al Paleolític Inferior (fa uns 1,5 milions d’anys).
Jaciment de Kariandusi, a Kenia.
Més tard, també es va fer servir l’Obsidiana al Neolític. Es valorava molt als nostres avantpassats, a l’Edat de Pedra, ja 7 que podien construir llances o fletxes i donar- l s’hi forma. Amb pedres dures modificaven la seva estructura i la remodelaven al seu gust segons la funció per a la que l’anessin a utilitzar.

Referència bibliogràfica

OBSIDIANA