Avions

Per Dominique Rodríguez, 1r ESO

Com molt bé sabeu els avions són uns aparells que poden volar però la pregunta és: per què volen?

Primer us parlaré de les ales. Els avions tenen ales de diferents mides segons el tamany de l’avió. Les ales tenen uns flaps que són a la part de darrera i que per l’enlairament o en la maniobra d’aterrar es despleguen i serveixen per impulsar l’avió cap amunt o mantenir-lo a l’aire a l’hora d’aterrar. A la part del davant les ales tenen els slaps que ajuden als flaps.

Les aletes del darrera són per mantenir l’avió recte i les quatre ales tenen uns alerons que serveixen per girar de dalt a baix i de dreta a esquerra.

El primer avió dirigible va ser construït pels germans Wright i va fer el seu primer vol el 17 de desembre de 1903, només va durar dotze segons!!!

Hi ha molts tipus d’avió. Un d’ells és l’aeroplà que funciona sense motor. Per enlairar-se el que fan és lligar l’aeroplà a una avioneta i quan estan a molta alçada es deslliga, llavors l’aeroplà flota. Sempre tenen un circuit per saber on anar i on aterrar.

El motor és una de les parts més importants d’un avió, ja que sense el motor no aconseguirien enlairar-se. Molts avions disposen de motor doble però també se’n fan de tres, quatre, cinc i sis motors.Un dels avions més utilitzats per fer un trajecte mig és l’A320 que és de la companyia Airbus la qual té fàbriques per tot Europa. També hi ha el Boeing 737. Aquesta companyia va patir molt pels accidents que va tenir.

Per vols de llarga distància destaquen el Boeing747, Boeing757, Boeing767, Boeing777 i Boeing787. De la companyia Airbus els avions de llarga distància són: A330, A340, A350 i A380

Algunes aerolínies tenen avions de càrrega i altres de passatgers.

L’avió més gran del món és el AN-225, es coneix com Antonov 225 i es va construir a Ucraïna. El primer vol el va realitzar el 21 de desembre de 1988 des de l’aeroport de Gostomel.