Som ideologies

Per Z. Espada, S. Gimeno, A. Orozco, N. Valdés, 1r BTX

L‘acció uneix a les persones, les ideologies les separen – Vicki Baum (escriptora austríaca)

En primer lloc cal saber que una ideologia és un conjunt d’idees que caracteritza el pensament d’una persona i la seva manera de ser. Al llarg de la història han existit diferents ideologies com les liberals, les conservadores i les radicals. Arrel d‘aquests diferents tipus d’ideologies han sorgit diverses organitzacions socials, en el cas del primer món, tenim implantat i seguim un model capitalista. Però a més a més d’aquest, hi ha milers d’exemples clars, que podem trobar al llarg de la història, i que ens mostren la capacitat que tenen determinades ideologies discriminatòries per implantar-se en determinades societats, com va passar amb el el règim totalitari que hi va haver a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Per tant, podem dir que és impossible evitar les grans ideologies o pensaments imposats des dels inicis. Sabent tot això, per què l’ésser humà ha hagut de crear aquestes ideologies?

Hem pogut veure com, durant els últims anys, les ideologies han estat una font de conflictes. I aquests conflictes s’han produït, sobretot, quan un Estat ha intentat imposar una única ideologia religiosa, política, etc. a tota una societat. Quan s’obliga a tota una població a tenir la mateixa manera de pensar tant políticament, com religiosament, a la vegada s’està traient als seus membres una gran part de la llibertat amb què neixen. Un bon exemple del que diem i que va marcar i limitar a la població va ser la inquisició espanyola, la qual va ser fundada pels reis Catòlics per mantenir l’ortodòxia catòlica en tots els seus regnes, on estava vigent el catolicisme, i que establia que qualsevol persona que fos d’una altra religió o que hagués fet algun pecat greu havia de ser jutjada i sentenciada.

Per tant, vulguem o no, sempre hem estat organitzats i dividits per pensaments els quals sempre han estat imposats i han condicionat la manera de veure i percebre el món, per tal de no viure en un caos que impossibilita que la població pugui funcionar. És imprescindible, doncs, que hi hagi un tipus d’ordre, en relació al qual s’hi pugui estar d’acord o en contra, per això existeix la democràcia. La ideologia política entra en joc, impulsada per un o diversos líders que configuren tipus d’ètiques, principis laborals, econòmics, moviments socials… i que ens diuen com la societat ha de funcionar. Avui dia, hi ha diferents maneres d’organitzar la societat, com seria el cas de l’ultra dreta, la qual busca reprimir a persones i col·lectius que no encaixen en els seus ideals conservadors.

Com bé hem comentat al principi, les ideologies es van haver de crear perquè l’ésser humà tingués alguna cosa a què aferrar-se. Tots els humans som criatures més creients del que potser ens agradaria pensar i tenim una capacitat infinita de construir creences i ideologies. Possiblement aquest sigui el mecanisme que ens permet tenir la capacitat d’aprendre sense fi. La importància de creure en alguna cosa es basa en l’esperança i la fe. Un cop està tot perdut, a l’últim minut, tot i que sembli que res és possible, aquests dos sentiments actuen portant-nos sorpreses i alegrant-nos la vida. Per tant si no haguéssim creat les ideologies, seríem capaços de veure el món d’una manera objectiva?