ARENITA QUARSOSA

arenisca_bona_2nc1-2

NOM:

Català: Arenita quarsosa.

Castellà: Arenisca cuarzosa.

Anglès: Quartz sandstone.

DESCRIPCIÓ: 

Aquesta roca és una roca sedimentària (degradació d’altres roques i acumulació dels sediments en llacs i mars) i a més a més, també és detrítica (formada amb trossos de peces preexistents).

S’ha forma amb la degradació, partició d’altres roques i l’acumulació d’aquestes als fons marins. També, es creada a partir de la sorra i el ciment junts. L’arenita quarsosa és el resultat de la meteorització extrema i la classificació d’un sediment fins que no en queda res d’aquest.

Les roques arenítiques solen contenir un alt contingut en sorra, com diu el seu nom, però a vegades també contenen altres tipus de materials. El cement en les roques arenítiques normalment conté quars, en aquest cas, l’arenita quarsosa conté com a mínim un 90% de quars (el quars és un mineral que abunda a la Terra, i és usat en joyeria). La barreja entre la base (que en aquest cas seria la sorra) i el cement (juntament amb el quars), donen el color a la pedra, que pot ser de molts colors diferents, com aquesta, que és vermella. Tot i això, el ciment representa només un 15% del total del material.

Per crear-se és necessària una descomposició química, la sustracció d’argila, ja que al final quasi no en contindrà. Això passa quan la roca és sotmesa a una alta pressió (com pot ser en ambients de platja o en marees, ja que poden contenir molta sorra de quars).

L’antiguitat d’aquestes roques és de 300 m.a aprox., ja que aquestes roques després es convertiran en metamòrfiques, ja que, com afirmen molts geòlegs, diferenciar una arenita quarsosa amb una quarsita és molt difícil, i fins i tot, quasi impossible.

OBSERVACIÓ AMB LUPA:

arenita-quarsos

El que es veu és l’arenita quarsosa, una roca sedimentària (degradació d’altres roques i acumulació dels sediments en llacs i mars, també és detrítica formada amb trossos de peces preexistents).

En aquesta imatge podem apreciar els diferents tipus de roques preexistents que hi havien abans de que es creés aquesta última. Podem observar el quars, i la sorra, tal com diu el seu nom (arenisca, d’arena/sorra i quarsosa, de quars, que és el que dóna el color a la peça).

 

 

ÚS:

Aquesta roca es diu així perquè la majoria del seu contigut és quars i sorra, per tant, li diem arenita quarosa.

L´ús que es fa d’aquesta roca és per construir majoritàriament, ja que és molt resistent, té un alt contingut en cement i perquè resisteix molt més a la pluja i els fenòmens meteorològics. L‘únic inconvenient és que és molt pesat. També s’usa per la fabricació i la decoració.

Antigament els nostres avantpassats utilitzaven aquesta pedra com a ganivet o arma. El que feien era donar-li forma punxeguda i després anar afilant-lo a mesura que aquest es desgastava.

Encara que la roca és resistent, és fàcil de manejar, és a dir que és fàcil donar-li forma. L’arenita quarsosa a l’any 2008 va ser dominada com una de les pedres més resistents al món al concurs Global Heritage Stone Resouce. En algunes regions, aquesta pedra quarsosa, és utilitzada en les façanes dels bungalous de Mar de Platja (un tipus de bungalous per la platja).

arenaa

LLOC D’ORIGEN: 

Aquesta arenita quarsosa prové de Caldes de  Montbui (Catalunya, Espanya), que és una vila i municipi de la comarca del Vallès Oriental. Està a poc més de 25 km de Barcelona, per tant, a la província de Barcelona. Està al peu de la muntanya del Farell i a la vall de la Riera de Caldes.

Caldes és una zona de fractures que gràcies a això tenen l’aflorament d’aigües

termals. Com a conseqüència, aquest municipi té molt turisme, tradició i cultura.

Els orígens romans, van deixar una gran petjada que conforma el seu patrimoni històric. Les termes ofereixen els principals atractius envers als turistes, però també se sumen altres factors, tals com: la flor i la fauna de l’entorn, els centres dedicats a la cultura, les festes, les tradicions…

Caldes té 13.914 habitants, segons l’últim cens fet al 2011.

Els llocs dintre de Caldes de Montbui on podem torbar roques i/o minerals són els següents:

  • Carena del Pou.
  • Riera de Codonys.
  • Sant Sebastià de Montmajor.
  • Serra Llisa.
  • Muntanyes de Caldes de Montbuí.

are

PROCEDÈNCIA: 

Aquesta peça prové de la col·lecció heretada de l’escola Dovella i que va servir des de l’Escola Superior d’Agricultura.

BIBLIOGRAFIA:

MONTES:

http://www2.montes.upm.es/Dptos/dsrn/Edafologia/aplicaciones/GIMR/index.php

GRANITELAND:

http://www.graniteland.com/

ROCAS Y MINERALES:

http://www.rocasyminerales.net/

GAIA GEOLOGIA:

http://gaia.geologia.uson.mx/academicos/amontijores/clasare.htm

CSMRES:

http://csmres.jmu.edu/geollab/Fichter/SedRx/Rocks/SSquartz.html

GEOLOGY:

http://geology.com/

CALDES DE MONTBUÍ AJUNTAMENT:

http://www.caldesdemontbui.cat/municipi/descripcio-general/

LLIBRES:

Autor: -.

Títol: Roques i minerals.

Editorial: Observant la natura.

Ciutat d’edició: Barcelona.

Any: 1994.

Fet per Gemma Lorca Moreso, Pau Molina Guix, Darius Sorin Ariesan i Emma Alfonso Torres.