25a Setmana de la Ciència. De l’14 a l’29 de novembre

La situació excepcional viscuda amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, fa que, com no podia ser d’una altra manera, la temàtica d’aquest any per celebrar la setmana de la Ciència es centri en aquesta malaltia, la seva evolució global i l’estat de la recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2.

Encara que no els veiem, per la seva mida microscòpica,vivim envoltats de milions de gèrmens o microorganismes. Alguns d’ells són beneficiosos per a nosaltres, però molts altres poden provocar-nos serioses malalties si envaeixen el nostre organisme. Dividits en fongs, protozous, virus i bacteris, ens centrarem en aquests dos últims tipus.

És cert que la majoria dels virus creen una relació patogènica amb l’organisme portador -el que vol dir que causen malalties que van des d’una lleu grip fins a serioses complicacions respiratòries (com les produïdes per l’actual brot de coronavirus).

Aquests virus operen envaint una cèl·lula de l’organisme portador, apoderant-se de la maquinària cel·lular per crear noves partícules virals que infecten més cèl·lules, provocant la malaltia.

Però no tots són dolents. Alguns virus poden matar bacteris, mentre altres combaten virus més mortals. Així com tenim bacteris protectors (probiòtics) en el nostre cos, també tenim diversos virus que ens defensen. Per exemple els bacteriòfags -o fagos- són virus que infecten i destrueixen bacteris específics. Es troben a la membrana mucosa que revesteix els aparells digestius, respiratoris i reproductius.

Basant-se amb tota la informació sobre el tema, els nostres alumnes han decorat el vestíbul de l’institut

Mireu que bonic ens ha Quedat!!

Viu la Ciència!!