La nova flota de la classe Europa

El passat novembre de 2015 es varen dur a terme els actes de celebració del 40è aniversari del INS Serrallarga de Blanes. Gerent i representants de l’Àrea Esportiva van assistir al tancament dels actes de l’aniversari del centre que es va dur a terme amb la presentació d’una exposició i un llibre commemoratius que van encarrilat la recta final del munt d’activitats organitzades durant els mesos precedents per celebrar els 40 anys que ha complert l’Institut Serrallarga de Blanes. Tots dos actes van tenir lloc a la mateixa Sala M. Luisa García Tornel on s’allotjava la mostra, comptant amb una massiva assistència de públic.

L’acte inaugural, al que va assistir el gerent del Club de Vela, Héctor Espadas, el Director Esportiu, Juanmi Aguirre i el secretari esportiu juntament amb un dels monitors del Club, el va presidir l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que precisament va ser exalumne d’aquest centre educatiu durant els primers anys de la seva posada en marxa. L’acompanyaven la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella –que també va ser alumne-, i la regidora d’Educació, Susana Ramajo, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

L’exposició feia una mirada retrospectiva a les quatre dècades d’història amb què ja compta el centre educatiu blanenc. Per això, un dels seus principals elements van ser les fotografies, així com un vídeo per completar el repàs en imatges de les quatre dècades. Un dels elements més importants, emmarcant l’entrada principal de la sala que dóna al cèntric Carrer Ample, va ser la presència d’una embarcació “Open-Bic”, que testimonia el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vela que s’hi imparteix des de fa uns anys amb el Club de Vela Blanes.

El curs 1998-99, es va oferir als alumnes d’ESO l’oportunitat de fer un crèdit variable de vela. Anteriorment s’havien fet batejos de mar. Els professors d’Educació Física, l’Àlex Cugota i l’Albert Felip, tenien coneixement que a altres instituts feien cursos de vela. Tots dos i l’Àngels Gallego, professora de Ciències Naturals i navegant, conscients de la necessitat d’acostar el mar als alumnes, es van animar a organitzar el crèdit amb el suport del Club de Vela de Blanes. El crèdit de vela es va seguir fent fins que l’agost del 2006 quan es va signar amb el Club Vela Blanes un conveni pel qual el Institut passava a ser un INS de Vela.

L’any 2006, el centre va rebre un premi de la Federació Catalana de Vela per ser l’únic centre d’aquesta especialitat a tot Catalunya. Aleshores, només hi havia una línia d’ESO que havia triat l’opció de vela. Tanmateix el 2010, el departament d’educació física va obrir una segona línia. Actualment cada setmana naveguen més de 200 alumnes del centre en una franja de 3 hores seguides. A més, des del curs 2010-11, dins l’oferta d’estudis post-obligatoris, el Institut ofereix el cicle d’esports de vela amb aparell fix i mòbil.

Tot aquest camí recorregut havia de dur a algun lloc i es varen veure les primeres mostres amb la inclusió de dues alumnes del centre als equips de regata. La Vicky primer a la classe Optimist, i la Marina posteriorment a la classe Europa, es convertien en les primeres regatistes que competien per el Club de Vela alhora que duien a terme els seus estudis de secundària al INS Serrallarga. Malgrat tot havien estat regatistes abans que alumnes. Faltava el pas a l’inrevés. I aquest pas s’ha produït a finals del 2015 i principis del 2016, quan alumnes que han finalitzat els estudis de secundària a l’IES Serrallarga, tot havent acabat els 4 anys de vela, han tornat a permetre constituir la flota de la classe Europa. Una classe orfe després de la diàspora de la “generació Juanmi”. Precisament un pupil,  Campió de Europa Juvenil, del nostre Director Esportiu, Albert Codinachs; es el que s’ha fet càrrec d’aquest entusiasta grup d’alumnes, 100 x 100 blanencs, 100 x 100 Institut de la Vela, que han decidit navegar pel nostre Club.

Joan Mussoll, actualment monitor del Fitness & Spa, i membre de l’Àrea Esportiva amb tasques d’instructor, així com titulat en activitats fisic-esportives al medi natural (un altre promesa, ja consolidada, fruït del treball conjunt del Club de Vela amb l’INS Rocagrossa de Lloret, especialitzat amb activitats de lleure) ha estat qui ha “arrossegar” el grup d’amics format per: Nil Gibernau, Jan Marín, Oscar Boronat i ell mateix en un primer moment, a les acaballes del 2015, amb Marc Ferrara durant el 2016, i amb la futura inclusió de Pol Vilariño i Georgina Vilar, també alumnes del Serrallarga, que ja des de la pròpia Escola de Vela del Club han navegat i competit amb l’Equip de Regates de la classe Optimist.

Tots ells ja han competit en diferents regates a nivell català, com es el cas del Trofeu Vila de Palamós, el Trofeu Illes Medes, la costa Brava Sailing Meeting, la Guíxols Cup, el Gran Premi del Masnou, la MedSailing o el Memorial Samaranch entre d’altres, obtenint-se alguns bons resultats i començant a acumular experiència i hores de navegació, sabedors de que el camí es llarg.

Però el binomi INS Serrallarga i Club Vela Blanes no tant sols ha aportat nous regatistes. Durant el 2015, el Club va rebre el “reconeixement empresarial” per la seva tasca d’inserció d’alumnes al món laboral. Juan Miguel Aguirre, Director Tècnic, va recollir la distinció de mans del vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, el Sr. Jaume Fàbregas. L’acte, al que va assistir nombrós públic estava inclòs dintre dels actes de commemoració del 40è aniversari del centre educatiu.

Des del 1974, data d’inici de les activitats acadèmiques al centre, molts alumnes han compartit vivències personals i experiències professionals a moltes empreses. Des de fa uns anys, aquest alumnes ho han fen a la nostra entitat esportiva. En un entorn de formació, on han iniciat el seu primer contacte amb el món laboral i professional, en el nostre cas de caire esportiu, han completat el seu període de pràctiques i han pogut, en alguns casos, incorporar-se al món laboral com a monitors de vela.

Amb aquestes premisses, el Club no ha abandonat mai aquesta tasca docent i de formació. En aquest sentit, entre desembre del 2015 i gener d’aquest any, l’equip de futurs tècnics varen dur a terme el curs de Monitor Col·laborador a les nostres instal·lacions. Una Formació que acredita al futur Monitor les competències necessàries per col·laborar amb el tècnic esportiu en la iniciació esportiva de la vela. El programa del curs, d’una durada de 50 hores de Bloc Específic i 80 hores de practiques, englobava: coneixement tècnic embarcacions, rescat i salvament, metodologia i model d’ensenyament; i acreditava als alumnes amb un Certificat de la FCV (Escola de Vela).

Precisament dos dels participants en aquest curs varen ser alumnes del INS Serrallarga: Jan Marín, ja a la flota de la classe Europa, i Luca Savelkoul. Ambdós portaran a terme les pràctiques aquest estiu a l’Escola de Vela. Ells i la resta exemples d’aquell futur que molt pocs entreveien, ara fa 10 anys, quan es va sembrar la llavor del primer Institut de Vela de Catalunya.

José Luís Yubero Rodríguez

Secretari Esportiu

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>