Què són l’anorèxia i la bulímia?

L’anorèxia i la bulímia són dos trastorns alimentaris que es posen en evidència, principalment, durant l’adolescència. Detectar i tractar aquests dos trastorns que vénen a ser dues cares de la mateixa moneda no és gens fàcil perquè la persona que pateix aquestes malalties generalment les nega i no demana ajuda. La prevenció tampoc no és senzilla perquè els seus orígens no són del tot clars i responen a múltiples causes.

El psicòleg Pau Chapur, màxim responsable de la Unitat de patologies alimentàries de la clínica Bofill (UPA) un centre de referència a Girona amb 19 anys d’experiència contrastada, ha ofert una xerrada als alumnes de 4t d’ESO en la que ha exposat els canvis conductuals, psicològics i fisiològics que es produeixen en les persones afectades per aquesta malaltia, el 90% de les quals són noies.

Precisament aquesta Unitat de Patologies alimentàries és l’espai on es desenvolupa la pel·lícula Ara (2018), dirigida pel metge i cineasta Pere Solés. A partir de les teràpies que aquestes noies segueixen en el centre la pel·lícula descriu el procés d’un grup de pacients reals que interpreten situacions o casos propers a la seva experiència amb la malaltia mental. Pere Solés crea una ficció perfectament arrelada a la realitat, en la que també intervenen els terapeutes del centre i els familiars de les noies amb trastorn alimentari.  De forma paral·lela s’ha rodat el making off de la pel·lícula centrat en moments del rodatge d’Ara que s’ha convertit en un documental colpidor sobre el tema. Aquest documental titulat La meva vida com una pel·lícula s’emet a l’espai Sense ficció de TV3 aquest dimarts 19 de març a les 22h. Si voleu tenir més informació podeu consultar l’enllaç següent:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/trailer-la-meva-vida-com-una-pellicula/video/5829008/