Jornada acadèmica en ocasió del Dia d’Europa 2019 1r de Batxillerat

El passat divendres 10 de maig, els alumnes de 1r de batxillerat van participar a la Jornada acadèmica en ocasió del Dia d’Europa (que se celebra el 9 de maig), juntament amb els alumnes dels instituts Salvador Espriu de Salt, l’Institut de Cassa i l’institut Carles Rahola de Girona.

Aquest curs la Jornada, organitzada des de l’àrea de Filosofia, portava per títol “L’Europa de les revolucions” i ha estat precedida per un treball previ en cada centre i en un campus virtual que podeu visitar a Dia d’Europa 2019.

La Jornada, amb més de 150 participants, es va desenvolupar a la Factoria cultural Coma Cros, a Salt. La presentació inicial ha estat a càrrec de la Dra. Mariona Illamola, professora de dret internacional a la UdG i directora  de l’oficina Europe Direct a Girona.

A continuació representants de cada centre participant van presentar en llengua anglesa alguna de les revolucions europees treballades. Concretament van se les següents:

  • The Revolution of 1688: The so-called Glorious Revolution, byInstitut Carles Rahola
  • 1848: The Springtime of the Peoples, byInstitut Rafael de Campalans
  • The October Revolution, byInstitut Salvador Espriu
  • The French Revolution of May 1968, byInstitut de Cassà de la Selva

Els nostres representants van ser la Kiranjot Kaur i en Mario Climent.

A continuació, tots les participants van visionar el documental “History of the World” (BBC, 2012), ep. 6. “Revolution” (abreujat), a partir del qual es va plantejar el debat en grups d’alumnes dels quatre centres participants. El debat en grups va acabar en un esmorzar de treball ofert per l’oficina Europe Direct a tots els assistents i una posada en comú i debat en la sala del plenari. En Pol Bassà, la Paula Matamala, en Raul Costa, en Mario Climent i en Pol Zamora va ser portaveus dels seus respectius grups.

Ja en la recta final de la Jornada, el professor Joan Vergés, especialista en filosofia moral i política i director de la càtedra Ferrater Mora de pensament contemporani, va presentar la ponència “Europa no és un lloc, és una idea”.

Ja en la recta final de la jornada, es van premiar les millors redaccions sobre el tema “En tota revolució s’hi guanya i s’hi perd; aleshores, per a què serveixen?” que els alumnes havien preparat setmanes abans. Del nostre centre els premiats van ser la Paula Matamala, en Daniel Ortez i la Clàudia Solé. La Paula va llegir la seva comunicació públicament. L’enhorabona a tots tres.

Es va tancar l’acte amb actuacions musicals, destacant especialment l’actuació de Mario Climent, Marcel Bartrina i Paula Matamala, amb temes com The Wall de Pink Floyd entre d’altres.

Els resultats de la Jornada, així com els vídeos i les comunicacions premiades es poden consultar al web oficial, a l’adreça Dia d’Europa 2019
Es pot accedir a un ampli àlbum obert de fotografies a aquí .