Un cafè de poble: el Cafè de la Granota

Una trobada literària en un matí de març amb Jesús Montcada al Cafè de la Granota. Aquest podria ser el resum o el titular que parlaria de la trobada simbòlica que van fer els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat amb l’escriptor Jesús Montcada. I qui és aquest autor? 
Doncs, ras i curt, és l’escriptor de Mequinença, és el cronista d’aquesta població del Baix Cinca, a la Franja de Ponent, que va ser negada per les aigües del pantà de Riba-roja. Les cases d’aquest poble van ser derruïdes perquè mai més, ni que poguessin treure un xic el morro de l’aigua, en època de sequera, no es poguessin veure ni ser reivindicades pels seus antics habitants. Jesús Montcada, a través de la seva obra, fa aflorar les històries de la seva gent, -curiosa i insòlita- de la gent que habitava aquell poble carregat de vida, una vida lligada absolutament al riu. 
Els alumnes de Batxillerat del nostre centre i els d’altres centres varen anar al teatre municipal de Girona a visionar un muntatge teatral a partir dels contes de El Cafè de la granota de Jesús Montcada. 
Es tractava de veure una dramatització d’uns quants contes, que eren representats per dos actors, que conduïen els alumnes-espectadors per uns camins de ficció dramatúrgica i de ficció literària ben interessant de viure. Alguns alumnes tenen aquesta lectura com a obligatòria dins del batxillerat, per això calia que la llegissin. Els de 1r encara no l’han llegida però quan ho facin podran reviure les històries que ahir van veure dramatitzades. A partir del visionat d’aquest muntatge teatral, es tracta que els alumnes siguin capaços de fer el salt entre ficció i realitat, com un element més del seu aprenentatge com a lectors i futurs universitaris.
D’entre les obres fonamentals de Jesús Montcada hi ha Camí de sirga, s’ha de tenir com a llibre de capçalera i llegir-lo així que es pugui. Val molt la pena.
“Falcó de notícies”