VAGA ESTUDIANTIL PER L’ESCALFAMENT GLOBAL – Sarah Olariu i Joana Peguera

 

El passat 15 de març els alumnes de 3r i 4t d’ESO i batxillerat van fer vaga, però, per què?

Des de l’agost del 2018 a molts països d’Europa, es fa vaga per generar consciència sobre l’escalfament global. Aquesta vaga ha estat convocada per Greta Thunberg, un noia sueca de 16 anys que no va assistir a l’escola desde l’agost fins les eleccions generals de Suècia, que són el 9 de setembre. Va fer aquesta vaga per a que el  govern suec reduís les emissions de carboni. Després de les eleccions va decidir fer vaga només els divendres per seguir reivindicant-se contra el canvi climàtic.

Aquesta noia ha estat nominada al premi Nobel de la pau d’aquest any per un grup de diputats socialistes noruecs:

“Hem nominat a Greta perquè l’amenaça climàtica és probablement una de les principals causes de guerra i conflicte. El moviment que ha impulsat masses és una contribució molt important per a la pau “- André Øvstegård. (REFERÈNCIA 1)

La història de Greta Thumberg va començar quan un dia, tenint vuit anys, va sentir a l’escola parlar de l’amenaça del canvi climàtic i que no estem fent prou. Ho va explicar a casa i els seus pares la van recolzar i la van ajudar a investigar sobre el tema. Un dia va decidir que si els líders mundials segueixen sense fer res calia passar a l’acció i va començar una mobilització estudiantil a Suècia, que portava a suspendre les classes els divendres per anar a manifestar-se davant del Parlament del Govern exigint mesures efectives per complir amb els compromisos de lluita contra el canvi climàtic. (REFERÈNCIA 2)

La seva generació s’ha contagiat de justícia climàtica. Cada divendres, estudiants inspirats per Greta s’han anat sumant al que diuen les vagues pel clima o els divendres pel futur, #FridaysForFuture. I portem tres mesos amb unes mobilitzacions d’estudiants massives per: 75.000 persones a Brussel·les (Bèlgica), més de 10.000 a l’Haia (Països Baixos) i 30.000 a Berlín (Alemanya), amb ressons en altres parts del món com els Estats Units i Austràlia. (REFERÈNCIA 3)

Per això tots hem de col·laborar i ajudar en aquesta causa. No podem esperar a que algú altre se’n encarregui, hem d’actuar ja si volem preservar el nostre món.

Aquest article ha estat elaborat per la Sarah Olariu i la Joana Peguera, dues alumnes de l’assignatura d’informàtica de 3r d’ESO. Trobareu la resta d’articles en el següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>