TOT A PUNT PER A LA VILANIUADA 2020

Els carrers de Valls s’ompliran d’alumnes de la comarca en una nova edició de la Vilaniuada

Valls es prepara per acollir la 3a edició de la Vilaniuada. Aquest any, tindrà lloc el proper dimecres dia 11 de març, coincidint amb dia de mercat a la ciutat. La Vilaniuada, en què participen un gran nombre d’escoles i instituts de la comarca, és un projecte col·laboratiu de georeferenciació i tecnologia mòbil basat en el World Mobile City Project. Aquest projecte abasta diferents ciutats dels Països Catalans, del País Basc i d’altres indrets, i està adreçat a l’alumnat de 6è de primària i 3r d’ESO, amb la finalitat que els alumnes aprenguin a moure’s i descobrir la ciutat. En concret, els principals objectius de la Vilaniuada són: facilitar l’autonomia de l’alumnat, millorar la competència digital dels estudiants, resoldre problemes en grups cooperatius, compartir coneixement en la Xarxa, participar activament en entorns interactius d’aprenentatge, conèixer els llocs d’interès de la ciutat (patrimonials, culturals, socials..), localitzar qualsevol punt de la ciutat amb els mitjans clàssics (mapes, targetes..), dissenyar rutes geolocalitzades amb els punts triats de la ciutat, familiaritzar-se amb l‘ús de les darreres tecnologies (realitat augmentada, codis QR), moure’s per la ciutat, formar criteri en la utilització dels dispositius mòbils i de les aplicacions, fomentar el civisme i bons hàbits ciutadans, construir nou coneixement personal mitjançant estratègies de
tractament de la informació amb el suport d’aplicacions digitals, valorar la necessitat de treballar en entorns digitals segurs i facilitar el canvi en les formes de producció, difusió i consum del coneixement i la cultura.

El World Mobile City Project el mouen diferents organismes, institucions i col·lectius de professorat de diferents indrets (entre els quals destaquen Lacenet a Manresa i Barcelona, 1Entretants a València i el Cefire a Castelló). A Valls, ho organitzen un grup de professors i professores de la Comissió Digital de l‘Institut Narcís Oller de Valls, així com docents d’altres centres, i persones vinculades a l’institut
(professors jubilats o en altres actes de servei) i a organismes i entitats de Valls. Aquest nombrós i entusiasta equip ha dut a terme interessants i profitoses jornades de formació i treball en equip al llarg del primer quadrimestre del curs. Així mateix, per als centres participants, es fa una jornada formativa prèvia a l’activitat.

L’activitat s’iniciarà a partir de 3/4 de 9 del matí al pati 1 d’octubre de l’Institut Narcís Oller. A l’acte d’inauguració han anunciat la seva assistència, entre d’altres, màxims responsables de l’Ajuntament i la Generalitat. Entre els primers cal citar l’Alcaldessa Dolors Farré i el primer tinent d’alcalde Xavier Salat.

I entre els segons esmentem la Directora General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital Mar Camacho (vallenca i exalumna del centre), el Delegat Territorial d’Educació Jean-Marc Segarra i el Delegat del Govern a Tarragona Oscar Peris.

Els responsables de l’organització, i l’Institut Narcís Oller en general, vol agrair a totes les escoles i instituts de la comarca participants la predisposició i motivació amb què tots els alumnes realitzen l’activitat. El resultat de la Vilaniuada és cada any més positiu i encoratjador, i veure per un dia els carrers de Valls plens de nois i noies de 6è de primària i 3r d’ESO descobrint la ciutat i aprenent a fer un bon ús de les tecnologies de la comunicació és molt gratificant.

Adjuntem fotografies de l’edició passada i dels preparatius d’aquesta

sdr_vivid

Valls, març 2020.