Xerrada Perfums i aromes

El dimecres 2 de març els alumnes de batxillerat científic van poder assistir a una xerrada sobre “perfums, aromes i sabors” impartida pel Dr. Joan Carles Ronda de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

16-03-02 Xerrada perfums aromes i sabors Joan Carles Ronda 04     16-03-02 Xerrada perfums aromes i sabors Joan Carles Ronda 06     16-03-02 Xerrada perfums aromes i sabors Joan Carles Ronda 03     16-03-02 Xerrada perfums aromes i sabors Joan Carles Ronda 02

La xerrada girava entorn la necessitat de comprendre la influència que sobre la nostra vida exerceixen molècules de diferents substàncies les quals, en acoblar-se o no a diferents receptors sensorials, poden fer que un aliment resulti agradable, o amarg, una olor, sensual o indesitjable.

Així doncs, colors, olors i sabors influencien la nostra vida i la ciència estudia el medi natural per tal de fabricar sintèticament aromes o sabors o millorar el tractament de plagues en cultius, per exemple,  a partir de substàncies extretes de la natura, que es requeririen en quantitats desorbitades, com les substàncies que fan olors i es fan servir per fer colònies o perfums. Estudiant les feromones de determinats insectes, es pot minimitzar, per exemple, l’ús de pesticides actuant sobre uns insectes en concret que poden representar algun tipus de plaga.

Una curiositat que va explicar el conferenciant va ser que per extreure aroma natural de gessamí caldrien 7milions de pètals secs per produir tan sols 1kg d’oli essencial valorat en 4100€. Molt semblant pel que fa  a l’aroma de roses, per a la qual caldrien 4500Kg de pètals per obtenir-ne tan sols 1 kg. Avui en dia la ciència és capaç de reproduir molècules que facin la mateixa olor que el gessamí, les roses, les maduixes, o produeixin el mateix poder atractiu, per exemple, que les feromones d’alguns insectes. La pregunta és si es podrà fer un perfum amb feromones humanes que ens facin químicament irresistibles. De moment, per sort, segurament, això encara no s’ha pogut reproduir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>