El MAREIG i les NÀUSEES

Ja estem a punt per començar les vacances d’estiu i volem tancar la secció de la Paraula Curiosa d’aquest curs amb dos mots etimològicament lligats al mar : el mareig i les nàusees.

Sense l’existència del mar, no s’hauria creat mai el concepte de mareig, que precisament prové del llatí mare, maris (“mar”). Charles Darwin relatava, en una carta al seu pare, el mal tràngol que havia de superar durant els seus viatges en vaixell i escrivia: “Si no fos pel mareig, absolutament tothom seria mariner”.

El mareig és una sensació desagradable i, sovint, difícil de descriure, que dificulta les activitats quotidianes de les persones i que en situacions extremes, acaba provocant ganes de vomitar.

En grec clàssic la paraula nautíā ναυτία servia per designar el mareig ocasionat pel balanceig d’una nau. Aquest vaivé constant acabava molt sovint provocant les nàusees.

I com ja us deveu haver adonat, les nàusees s’originen en l’ètim grec ναῦς, (navis en llatí) que significa nau i d’on provenen tot un seguit de mots mariners com són la nàutica i el naufragi ( navis + frangere, “trencar la nau”)

I és que ja des de temps immemorables, els mariners enmig de les marees tot pescant marisc, sentien mareig i a les seves naus molt sovint patien nàusees nàutiques!

Que tingueu unes bones vacances i gaudiu molt del mar!

Lina Vilamitjana, professora de clàssiques

( Paraula dedicada a Montse Blay, en motiu de la seva jubilació)