Sortida Records de l’exili

Dimarts, 23 d’octubre, els alumnes de batxillerat de l’institut Miramar vam participar en la sortida Records de l’Exili, que ens va permetre visitar la Maternitat d’Elna, el camp d’Argelers i la tomba de Machado en Cotlliure, França. El recorregut va anar acompanyat de les explicacions de l’Assumpta Montellà, historiadora de professió i autora d’una extensa bibliografia sobre el tema.

La jornada ens va permetre viure una intensa experiència sobre l’exili republicà a França, motivat per la derrota en la Guerra Civil Espanyola que, tal com assenyalen els testimonis, es va convertir per a molts en una tragèdia de proporcions immenses.  França no estava preparada per a l’arribada de centenars de milers de persones, i reaccionà organitzant camps de refugiats, que esdevingueren autèntics camps de concentració, a les platges d’Argelers, Sant Cebrià i altres municipis del litoral mediterrani.

Hem pogut constatar també que, enmig del desastre, l’actuació d’alguns ciutadans francesos i de les organitzacions internacionals d’ajuda -que es va concretar en iniciatives com la de la Maternitat d’Elna- es digna de ser recordada com a contrapunt i cant a l’esperança.

Finalment, hem volgut participar de manera simbòlica en un homenatge col·lectiu als que van patir l’exili llegint alguns poemes de Machado i fent-nos una fotografia de grup envoltant la seva tomba. Una experiència emotiva i del tot inoblidable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>