TALLER DE CASTELLS AMB ELS XIQUETS DE REUS

NOTÍCIA DELS XIQUETS DE REUS

El dia 3 de maig del 2019 a les 08:30h fins a les 11:30h, els alumnes de 3r ESO A, C i D de l’Institut Josep Tapiró hem anat al local de la colla castellera Xiquets de Reus.

El local és a prop de la plaça del Mercadal . Són un grup de persones que  pugen els uns damunts al altre fent un castell humà.

Quan hem arribat, ens han rebut dos homes i dues dones.  Ens han explicat com assagen, les coses que fan, com es reuneixen. Després d’això, hem mirat un vídeo de com ho fan.

Quan hem acabat de mirar el vídeo, hem anat a la sala on assagen, les persones que eren allí ens han explicat les normes que tenen de seguir. Ens han preguntat qui volia practicar i els uns hem practicat i els altres no, però al final gairebé tots hem practicat. També hem fet una pinya on uns quants es posaven damunt.

La visita ha estat molt divertida, hem après coses noves i molts interessants.

Oumou Tall 

 

Descripció del local del Xiquets de Reus

Com és l’entrada. L’entrada és gran amb fotos a les parets de cada any en què es feien  els castells.

Què hi ha a la planta baixa? A la planta baixa hi ha la sala de l’assaig i els lavabos.

Què hi ha al primer pis?  Al primer pis hi havia la sala on fan les reunions. La sala de reunions -es gran i hi cap bastant de gent.

Com són els lavabos? Els lavabos són  són grans perquè hi càpiga gairebé més gent i no tan poca.

Com és la sala d’assaig?

La sala d’assaig no és gaire gran: hi ha tot el material que per assajar fan servir.

Quina vestimenta porten? Porten la samarreta de color marró (fent referència al color de l’avellana) i els pantalons blancs. Els nens, el mateix, però, a més, porten casc i protector bucal.

Marta Eslava

 

ENTREVISTA A ABEL RODRÍGUEZ, CASTELLER.

Es diu Abel Rodríguez Sánchez, viu a Reus. Té 14 anys, estudia a l’institut Josep Tapiró. Li agrada fer castells als Xiquets de Reus. És molt simpàtic amb les persones, és baixet i molt fort. Li agrada l’esport i estar amb els seus amics.

T’agrada fer castells? Sí.

Quants dies assages? Assajo dos dies a la setmana.

Quants anys portes de casteller? Set anys.

Continuaràs fent castells o tens pensat deixar-ho? Sí que continuaré fent castells, no tinc pensat deixar-ho.

Què hi practiqueu als assajos? Pilars i castells de dos, tres, quatre i cinc.

Quines altres activitats feu més? Només fem castells.

Hi ha alguna competició entre castells? El concurs de Tarragona que es fa cada dos anys.

La teva mida condiciona el teu lloc on t’has de posar? Sí, perquè cada pis del castell té la seva mida.

L’alimentació és diferent per fer castells? No hi ha cap diferència.

Juanjo López i Inssaf Inimlil

 

LA MEVA OPINIÓ DELS XIQUETS DE REUS

Avui us diré la meva opinió sobre els Xiquets de Reus. M’ha agradat molt anar a la seu d’aquesta colla castellera de Reus, volia veure com ho fan perquè mai no he vist com ho fan.

A mi em sembla que aquell lloc era molt gran perquè si fan la torre potser molt alta hi tindran de tenir un lloc molt alt. Hi ha un lloc on assagen, però és petit i tenen com una terrassa que és molt alta i és allí on assagen les torres grans, però és molt estret.

Trobo molt arriscat això per si cauen o una altra cosa, tot i que tenen mesures de seguretat com el casc i la pinya. Però m’ha agradat molt anar allí i participar amb ells.

Layla Snoubri

 

 VOCABULARI CASTELLER

Us oferim aquest bàsic vocabulari sobre els castells que fan els xiquets de Reus per entendre algunes paraules pròpies dels castells humans:

-Les colles castellers són les agrupacions en què es reuneixen els castellers. Totes les colles parteixen d’un nivell mínim, que són els castells de sis pisos, i a mesura que van millorat la seva  tècnica i creixent en nombre de participants, poden arribar a fer castells de nou de deu pisos. La coordinadora de colles castelleres de Catalunya agrupa unes 70 colles.

-La gralla és un instrument de vent fet de fusta, format per un tub d’uns trenta-cinc centímetres de llargada, que amplifica el so produït per una llengüeta de doble canya.

-La pinya és l’estructura d’un castell que reforça els pisos que van al damunt. És el primer pis dels castells, aquell que manté el contacte amb el terra.

-L’enxaneta és la casteller que corona les estructures humanes anomenades castells.

-La llenya és un castell que ha caigut després del toc de les gralles i abans de ser carregat.

Wisal Sammar