DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

Aquest any no ha estat un dia, sinó una setmana de celebració. Hem pogut gaudir de tres excel·lents xerrades, impartides per tres científiques catalanes.

La Lídia Colominas, de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), ens va parlar de les desigualtats en la història. Vam aprendre que no totes les societats que han existit han estat jeràrquiques, que no sempre la dona ha estat igual de sotmesa a l’home i que hi ha hagut altres períodes de grans migracions humanes, des que va aparèixer l’Homo Sapiens a l’Àfrica.

La Núria Ruiz, de la Facultat de Químiques de la Universitat Rovira i Virgili, ens va explicar la interessant biografia de Tu You You. Aquesta metgessa xinesa, de 89 anys, va descobrir un medicament contra la malària, extret a partir d’herbes, basant-se en tractats xinesos de més de 1500 anys d’antiguitat. Malgrat l’eficàcia del medicament, no fou premiada amb el Nobel fins 40 anys més tard, el 2015.

La Pilar Pujol, de l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques), ens ha parlat del tema que estudien al ICFO: la llum. Hem après com funciona la fibra òptica i perquè Internet funciona més ràpid amb ella.