L’ús dels boscos: orígen i futur de la nostra societat

El dimecres 15 de novembre vam gaudir de la visita del Sr. Sergio de Miguel, investigador Marie Skłodowska-Curie al Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal (PVCF) de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).

Va ser una conferència MOLT interessant i entenedora. Ens va explicar que cal estudiar els nostres boscos per comprendre els orígens de la societat occidental; que la història comença amb l’explotació dels boscos; que el nostre idioma està ple de termes i conceptes que tenen el seu origen als boscos…i, que sovint són també font d’inspiració del nostre imaginari, del nostre art i de la nostra ciència…

Comprendre els boscos i el seu ús és cabdal per dissenyar un futur sostenible. Dependrà de la nostra capacitat per entendre la importància dels ecosistemes forestals per tal de conservar-los i, al mateix temps, treure’n el màxim profit en un món canviant amb un clima canviant.

Malgrat la generositat dels boscos que amb la fotosíntesis ens aporten l’oxigen, ens proporcionen aliments, materials… no som prou conscients del seu importantíssim rol.

El paper de la ciència forestal és crucial per contribuir a esbrinar el nostre passat i dissenyar el nostre futur com a societat sostenible.