DIA DE LA DONA A L’INSTITUT

8 de març Dia de la Dona

Avui celebrem el dia de la dona i recordem tot el camí que s’ha recorregut i encara el que ens queda per lluitar, per arribar a la igualtat de gènere.

Dones científiques, revolucionàries, inspiradores, intel·lectuals… de Catalunya o d’arreu del món. Al llarg de la història hi ha hagut nombroses dones que han lluitat, amb l’acció i la paraula, per crear una societat en igualtat, amb el mateix tracte i mateixes oportunitats per a tots els sexes.

Algunes ens han deixat cites i reflexions que ens recorden la realitat que ens envolta i per què cal continuar la lluita. N’hi ha de  més recents i pronunciades per dones rellevants en l’actualitat, d’altres formen part de la història del feminisme, i també n’hi ha que, malgrat ser anònimes, han arribat fins avui

Frases  de dones i homes

1.”Al cap i a la fi, la por de la dona a la violència de l’home és el mirall de la por de l’home a la dona sense por”.

Eduardo Galeano, escriptor

2.”No és no, i si no dic que sí, també és no”. Anònim

3.”Una de cada 3 dones pot patir violència i abusos al llarg de la seva vida, això és una violació abominable dels drets humans”

Nicole Kidman actriu i ambaixadora de l’ONU pels drets de les dones.

4.”Els extremistes talibans han demostrat allò que més els espanta: una nena amb un llibre”.

Malala Yousafzai escriptora i activista pels drets de les dones musulmanes.

5.”Si vols que es digui quelcom, demana-ho a un home; si vols que es faci quelcom, demana-ho a una dona”. 

Margaret Thatcher, ex-primera ministra britànica

6.”M’atreviria a dir que Anònim, que tants poemes va escriure sense firmar-los, era sovint una dona”. 

7.”No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment”.

8.”Quantes dones oblidades perquè ni tan sols elles mateixes van poder, poden o podran dir ‘aquesta boca és meva’, ‘aquest cos és meu’, ‘això és el que jo penso'”.

Virginia Woolf (1882-1941) va ser una destacada autora de la literatura anglesa i el moviment feminista , i encara avui segueix sent tota una referent.

9.”Em dic Jenn Díaz i fa 10 anys vaig patir violència masclista. No ho explico com a víctima, sinó com a supervivent”. 

Jenn Díaz, diputada al Parlament de Catalunya

10.“L’amor no és l’hòstia” Anònim

11.”No recordo haver llegit cap llibre que no parli de la inestabilitat de la dona. Potser perquè van ser escrits per homes”.

Jane Austen (1775-1817), novel·lista britànica els llibres de la qual són considerats clàssics de la literatura anglesa. A les seves novel·les, Austen es focalitzava en la situació de les dones a principis del segle XIX.

12.”L’acte més valent és pensar per una mateixa, en veu alta”.

Coco Chanel (1883-1971), dissenyadora francesa i fundadora de la marca d’alta costura Chanel. Va revolucionar el món de la moda impulsant els pantalons com una peça també destinada a les dones.

13.”Posa’t bonica per a  tu, somriu per a tu, fes plans per a tu, sigues feliç per a tu i si ell vol compartir-ho, bé, i si no, més per a tu”.

Gabriel García Marquez (1927-2014) Escriptor mexicà i Premi Nobel de Literatura al 1982

14.”Per combatre l’antisemitisme no fa falta ser jueu, i tampoc per lluitar contra el racisme és necessari ser negre, tanmateix i malauradament, de vegades sembla que per combatre la discriminació de la dona, sí que fa falta ser dona”.

Soledad Gallego-Díaz (1951 Madrid) Periodista

15.”És impossible imaginar una dona dels temps moderns que no aspiri a la llibertat”. 

16 “Només aquell qui no considera a la dona un ésser humà és capaç d’afirmar que tots els drets de l’home i del ciutadà no han de ser els mateixos per a la dona que per a l’home”.

Clara Campoamor (1888-1972), advocada, escriptora i política espanyola. Va fundar la Unió Republicana Femenina per impulsar el sufragi femení i defensar la igualtat de la dona. Va aconseguir convéncer a tots els diputats de Les Corts que en principi estaven en contra, per aprovar el vot femení a la Segona República espanyola al 1931.

A partir d’aquell moment, per primera vegada a Espanya, la dona va poder votar.

17.”No es neix dona, s’arriba a ser-ho”.

18.”Li tallen les ales i després la culpen per no saber volar”.

Simone de Beauvoir (1908-1986), filòsofa francesa considerada un referent del feminisme pel seu assaig titulat ‘El segon sexe’, de 1949. Aquí, l’autora aborda com es concep la dona al llarg de la història des de diverses perspectives i conclou que el que s’entén com a dona es tracta d’un producte cultural construït per la societat.

19.”Les dones no seran iguals fora de casa mentre els homes no siguin iguals dins”.

Gloria Steinem (1934), periodista i escriptora nord-americana considerada una icona feminista de la seva època. Steinem va ser una de les activistes més importants de la considerada «segona onada feminista» dels Estats Units entre 1960 i 1980.

20.”Dones, no us preocupeu per la vostra aparença. El que et fa diferent o estranya és la teva força més gran”.

Meryl Streep (1949), actriu nord-americana nominada 21 vegades als premis Oscar. La veterana de Hollywood, membre de l’organització Equality Now, ha encapçalat el feminisme en més d’una ocasió per reclamar una igualtat real entre gèneres.

21.”Si m’has d’estimar seguint només les teves regles, guarda’t el teu amor”.

Chimamanda Ngozi Adichie (1977), escriptora i dramaturga nigeriana que tracta temes com el feminisme, el sexisme i la problemàtica racial. Autora reconeguda d’obres com ‘La flor púrpura’ i l’assaig ‘Tothom hauria de ser feminista’, una adaptació de la seva famosa xerrada TED sobre el feminisme en la societat del segle XXI.

22.”El poder no te’l donen, l’has d’agafar”.

Beyoncé (1981), artista nord-americana. Cantant del conegut tema ‘Who run the wold? Girls’, Beyoncé es caracteritza per focalitzar-se en l’apoderament femení en els seus temes.

23.”Tinc dret a vestir-me com jo vulgui perquè em vesteixo per a mi i no per incitar la sexualitat de ningú”.

Leticia Dolera (1981), escriptora, directora i actriu espanyola. Dolera es considera una icona del feminisme actual després de la publicació del seu primer llibre ‘Mossegar la poma’, en què critica la cultura patriarcal i parla de la urgència de la revolució feminista.

24.”Si ets una dona i has sentit dins el cap una veu que et diu ‘¿qui ets tu per dir res?’, recorda que ets un ésser humà que pot canviar el món”. 

Emma Watson (1990), actriu i activista britànica. La intèrpret d’Hermione Granger a la saga de Harry Potter s’ha compromès amb el feminisme en múltiples ocasions durant la seva carrera.

L’incendi d’una fàbrica de camises de Nova York en el qual van morir 146 persones va marcar la lluita pels drets de la dona

El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des del 1994, malgrat que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració. 

¿Per què es va elegir aquell dia? 

L’explicació més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.

Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions (com la vaga de les camiseres del 1909) es van succeir a partir de llavors. L’episodi també va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març

El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.

Segons l’informe dels bombers, una burilla mal apagada llençada en un cub de restes de tela que no s’havia buidat en dos mesos va ser l’origen de l’incendi. Les treballadores i els seus companys no van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d’escales i de les sortides, una pràctica habitual llavors per evitar robatoris. 

Al no poder fugir, moltes de les treballadors van saltar al carrer des dels pisos vuitè, novè i desè de l’edifici. La majoria de les víctimes van morir per cremadesasfíxia, lesions per impacte contundent o una combinació d’aquestes causes.

El desastre industrial, el més mortífer de la història de la ciutat, va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA.

Precedents del Dia Internacional de la Dona

Abans d’aquesta data, als EUA, Nova York i Chicago ja havien acollit el 28 de febrer del 1909 un acte que van batejar amb el nom de Dia de la Dona, organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt.

A Europa, va ser el 1910 quan durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen (Dinamarca) amb l’assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. 

Darrere d’aquesta iniciativa hi havia defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin Rosa Luxemburg. No van fixar una data concreta, però sí el mes: març.

Dret de vot

Com a conseqüència d’aquesta cimera de Copenhaguen, el mes de març del 1911 es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Es van organitzar mítings en els quals les dones van reclamar el dret de vot, cupar càrrecs públics, treballar, la formació professional i la no discriminació laboral.

Coincidint amb la primera guerra mundial, la data es va aprofitar a tot Europa per protestar per les conseqüències de la guerra.

La celebració es va anar ampliant progressivament a més països. Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució comunista del 1917. El van seguir molts països. A la Xina es commemora des del 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada el 1936.