Què és la First Lego League?

El proper dissabte, 29 de febrer, se celebra a la Universitat de Lleida la fase local de la First Lego League.

Des del curs 2011 – 2012, l’institut ha participat de manera ininterrompuda en aquest concurs de robòtica per mitjà d’un grup d’alumnes de 4t d’ESO, entrenats per en Jordi Trilla i la Montse Miralles, professors de les àrees de Tecnologia i Educació Visual i Plàstica, respectivament.

Sovint, quan les famílies, amics i seguidors acudeixen a veure la competició de la First Lego League, manifesten anar una mica perduts i no acabar d’entendre què veuran exactament.

Aquest article intenta posar-hi una mica de llum, aportant algunes idees clau:

  1. Cada any, l’organització proposa un repte nou que allibera durant l’estiu. Enguany City Shaper és el repte i es demana als nois i noies que identifiquin un problema d’un edifici o un espai de la seva comunitat i que en proposin una solució. Se’ls proposa que construeixin un futur millor entre tots. Aquí teniu la proposta alliberada per enguany.
  2. Els equips. Cada equip ha d’estar integrat per un mínim de 2 i un màxim de 10 membres, acompanyats almenys d’un entrenador adult. L’equip pot estar vinculat a alguna organització o club, o pot ser format per un grup d’amics. En el nostre cas, l’equip està integrat per l’alumnat de l’optativa de robòtica de 4t d’ESO.
  3. Els tornejos. Cada un dels equips participants s’inscriu en un torneig classificatori d’àmbit local. Per exemple, en el cas d’Espanya, hi ha 35 tornejos classificatoris, un dels quals té lloc a Lleida, a l’edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, i és organitzat per l’Escola Politècnica Superior de la UdL. Podeu visitar el blog que han dissenyat per a la First Lego League de Lleida i fer-vos una idea de la participació de l’EPS en aquesta competició. En cada un d’aquests tornejos locals es classifica un mínim d’un equip per a la Gran Final First Lego League Espanya.
  4. La Gran Final First Lego League Espanya és el torneig en què participen els classificats provinents de les diverses fases locals. Enguany, la final espanyola està prevista per als dies 28 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife i preveu la participació d’uns seixanta equips d’arreu d’Espanya. Des de l’edició 2011 – 2012, els equips ADS (representants del nostre institut) han estat presents en cinc finals estatals (Barcelona, 2014; Santa Cruz de Tenerife, 2015; Girona, 2016; Logroño, 2018; i Costa Adeje (Tenerife), 2019).
  5. Tornejos Internacionals. En la Gran Final First Lego League Espanya alguns dels equips premiats aconsegueixen la classificació per a participar en un torneig internacional en què competir amb equips d’arreu del món. Els Pitalegòrics, equip ADS del curs 2014 – 2015, van participar en la final internacional de Johannesburg i van obtenir-hi el 2n premi a la presentació del Projecte. Enguany es preveuen 6 tornejos internacionals:
    • WORLD FESTIVAL– Detroit, Michigan (EE.UU) – 29/04-02/05/2020
    • FIRST LEGO League Open International – Nagoya (Japó) – 7-10/05/2020
    • FIRST LEGO League Open International Greece – Tesalonica (Grècia) – 13-16/05/2020
    • FIRST LEGO League Razorback Invitational – Arkansas (EE.UU) – 14-17/05/2020
    • FIRST LEGO League Open International Brasil– Rio de Janeiro (Brasil) – 26-28/06/2020
    • FIRST LEGO League Asia Pacific Open Invitational – Sidney (Austràlia) – 03-05/07/2020
  6. Participació dels equips. Cada un dels equips inscrits en la First Lego League ha de resoldre el repte proposat tenint en compte tres eixos principals:
    1. El projecte d’innovació: es demana als equips que utilitzin la creativitat per dissenyar una solució innovadora que resolgui un problema real relacionat amb el repte proposat. Com us dèiem, el repte d’enguany, City Shaper, ha d’estar relacionat amb algun edifici o espai de la seva comunitat, poble o ciutat, fent que els nois i noies participants pensin en el disseny de les poblacions del futur per a fer-les sostenibles i habitables per a tothom.
    2. El joc del robot: paral·lelament, cada edició es proposa un taulell de joc amb diverses missions. Per a resoldre-les, els equips han de dissenyar, construir i programar un robot amb la tecnologia Lego Mindstorms. Cada una de les missions té una puntuació assignada i es tracta d’aconseguir el màxim nombre de punts possibles en 2 minuts i mig.
    3. Els valors First. La competició First Lego League també avalua el treball que fan els equips dels que anomenen Valors First, que són el descobriment, la innovació, l’impacte, la inclusió, la col·laboració i la diversió. Aquests valors hauran de completar-se amb l’anomenat Professionalisme Cordial i la Coopertició. Per avaluar la mesura en què els diversos equips han integrat els valors First, el dia de la competició els equips han d’exposar i explicar un pòster que mostri com han treballat i adoptat els esmentats valors.
  7. La competició. El dia de la competició l’equip competeix en dos espais diferents:
    1. Exposició en una aula davant d’un equip de jutges. L’equip ha d’exposar el seu projecte científic (5 minuts, més 5 minuts de possibles preguntes dels jutges), com han dissenyat el seu robot (5 minuts, més 5 minuts de possibles preguntes) i el pòster dels valors (3 minuts, més una prova d’equip proposada en aquell moment) a un grup de jutges que els valoraran tenint en compte diversos ítems coneguts.
    2. L’espai de competició dels robots. Cada equip disposa de tres rondes de robot en què ha de provar de superar les missions proposades i aconseguir el màxim nombre de punts possibles. La puntuació final de cada equip és la més alta d’entre les aconseguides en les tres rondes.
  8. Els premis. En la competició First Lego League es valoren múltiples aspectes i es posa en valor moltes de les actituds mostrades durant la competició, així com les fites aconseguides. És per aquest motiu que els premis que s’atorguen són nombrosos. En el cas de la First Lego League Lleida i atenent al nombre de participants d’enguany, els premis seran els següents:

Premi al Guanyador: és el reconeixement més gran que es dona als equips que han destacat per ser un model de respecte al valors FLL i que han aconseguit un gran nivell tant en el Disseny del Robot com en el Projecte Científic. L’obtenció d’un Premi al Guanyador comporta la classificació per a la Gran Final First Lego League Espanya. El Projecte d’Innovació, els valors FIRST, el Disseny del Robot i el Joc del Robot tenen un pes del 25% cadascú per assignar els Premis al Guanyador.

    • 1r Premi Fundació Scentia al Guanyador
    • 2n Premi Paeria al Guanyador
    • 3r Premi Diputació de Lleida al Guanyador

Premis Valors First

    • 1r Premi Semic als Valors First Lego League
    • 2n Premi Plus Frésc als Valors First Lego League

Premis Projecte d’Innovació

    • 1r Premi Dragados al Projecte d’Innovació
    • 2n Premi Indra al Projecte d’Innovació

Premis Joc del Robot

    • 1r Premi IFR al Disseny del Robot
    • 2n Premi Engijoc al Disseny del Robot
    • 1r Premi GFT al Comportament del Robot
    • 2n Premi Vicerectorat de Cultura i extensió Universitària UdL al Comportament del Robot

Altres Premis

    • Premi Consell Social UdL a l’emprenedoria
    • Premi Robotix a les Joves Promeses
    • Premi Lleida.net a l’Entrenador

Haver dedicat moltes hores a la resolució del repte moltes vegades no es tradueix en rebre un premi, donat que són múltiples els factors que determinen la participació de cada un dels equips. Any rera any, el nivell assolit pels nois i noies que s’engresquen a prendre part en aquesta competició és alt, mostrant interès per aprendre a programar un robot, per identificar i resoldre problemes, per crear i gestionar l’equip i per aprendre a identificar i gestionar les emocions que es van succeint.

El proper dissabte, 29 de febrer, hi ha una nova oportunitat de viure la competició First Lego League seguint la participació del nostre equip ADS 1r 2a.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>