La millora genètica assistida per marcadors

Amb l’arribada de l’estiu, les síndries reapareixen a la nostra taula, però… us heu fixat que ja quasi no tenen grans (llavors)? El mateix podem dir de les taronges i cogombres, entre altres. De fet, només mengem plàtans sense llavors o amb aquestes molt petites (els puntets negres).

Són transgèniques, aquestes fruites? Doncs no.

Tampoc ho són la nectarina, el préssec pla (en castellà , paraguayo) o el tomàquet cherry. Tots aquests s’obtenen gràcies a tècniques de millora genètica . A Espanya només es poden conrear 4 espècies transgèniques i , excepte el blat de moro, la resta és només per alimentació animal. No es poden produir i conrear noves varietats transgèniques, però sí investigar sobre-hi i importar-les.

Amb la intenció d’aprofundir en aquest tema i, a fi de realitzar el seu treball de recerca, l’alumna de 1r Batxillerat A Youssra Alilouch i la seva tutora van visitar el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) a Bellaterra on investiguen la millora genètica assistida per marcadors.

Allà ens va atendre Amparo Monfort, investigadora de l’IRTA i la Gloria Villalba, responsable del Servei d’Hivernacles del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) a les quals agraïm molt el temps que ens van dedicar. En la visita ens van fer una explicació teòrica molt interessant sobre la seva recerca i ens van ensenyar els laboratoris i hivernacles on investiguen amb plantes transgèniques.

 

Gràcies a la recerca en millora genètica d’aquests investigadors del CRAG, els milloradors de camp poden seleccionar varietats amb les qualitats que interessen, per exemple, fruits amb molt poques llavors.

De forma resumida, els milloradors de camp fan creuaments pol·linitzant plantes que tenen unes característiques determinades amb plantes amb altres característiques diferents . Ara bé, en comptes d’esperar 5 anys a que l’arbre produeixi fruits i veure què surt, estudien la regió de l’ADN responsable de les característiques que busquen i una sèrie de marcadors genètics que indiquen que les posseeixen.

D’aquesta manera, analitzant l’ADN de plantes d’un pam, ja es pot saber si tindran o no aquestes característiques . Això permet només plantar aquests arbres, és a dir seleccionar varietats estalviant temps i recursos.