Els alumnes de 4t d’ESO a la Fira de Robòtica

IMPULSEM LA ROBÒTICA

El divendres 17 de febrer els alumnes de 4t de l’optativa de tecnologia vam anar al Cosmocaixa a presentar els nostres projectes, fets utilitzant plaques Arduino, a la fira que va organitzar CTC Arduino i el Departament d’Ensenyament. Allí vam poder veure més de 450 projectes creats per alumnes de diversos instituts i escoles de Catalunya.

Nosaltres vam presentar cinc projectes diferents: un robot ballarí, una casa intel·ligent, un braç robòtic, un mecanisme per a alimentar peixos i una espasa làser. Aquests projectes els vam estar preparant des del mes de desembre després d’aprendre com funciona la placa Arduino. Vam imprimir peces amb la impressora digital, vam programar la placa i, finalment, vam muntar els projectes.

Durant aquesta fira, vam veure molts projectes originals amb molta preparació i dedicació. En alguns podíem interactuar i jugar, com els instruments musicals o el de tir a diana. Altres projectes, a més de la programació de la placa, tenien una aplicació d’Android creada pels propis alumnes.

Va ser una experiència enriquidora en un entorn científic i tecnològic en el qual, a més de veure la fira, podíem visitar el propi museu.

Patrícia Plaza Casajust i Laura Solé Domènech

El passat divendres 17 de febrer els alumnes de 4t d’ESO van assistir a la fira de robòtica “Impulsem la tecnologia creativa a l’aula” al Cosmocaixa de Barcelona. Allà van presentar els seus propis projectes i van poder observar i interactuar amb més de 450 projectes realitzats per 115 instituts de tot Catalunya. A l’acte hi van assistir més de 4000 alumnes.

Per part del nostre institut, es van presentar 4 projectes: un braç robòtic, una casa intel·ligent, una espasa làser (que imita a les de la mítica saga Star Wars) i un petit robot que balla i es mou. Durant el matí, de 10h a 14h, els alumnes i professors podien anar passant per totes les taules i interactuar o mirar els diferents treballs. Alguns especialistes també valoraven els millors, tot i que no era un concurs. Simultàniament, en un petit escenari, els alumnes que ho desitjaven podien presentar el seu projecte davant de tothom. Els alumnes van poder compartir les seves experiències entre ells i aprendre els uns del altres sobre aquest món de l’Arduino.

Al matí els nostres alumnes varen ser entrevistats juntament amb el professor Cristóbal Selma. Se’ls va preguntar sobre els seus problemes principals en la construcció i si en un futur volen estudiar algun tema relacionat amb les matemàtiques o l’enginyeria. Durant la fira també varen poder conèixer al cocreador d’Arduino, el qual va valorar diferents projectes i va felicitar els participants.

En conclusió, es pot afirmar que va ser una experiència molt enriquidora en la qual varen aprendre molt.

Victor Martorell Dos Santos i Júlia Capella

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA AL COSMOCAIXA

El dia 17 de febrer vam anar a Barcelona a la fira “Impulsem la robòtica” que es feia al Cosmocaixa. Allí vam gaudir de molts projectes diferents i originals fets amb Arduino, i també vam poder veure unes màquines del museu que funcionaven amb coneixements científics. Això ens va agradar molt.

El que ens va agradar:

Els nostres projectes favorits van ser la camisa de LEDS, el joc de les quatre dianes i el projecte del cotxe que es controlava amb el mòbil. El projecte de la camisa constava d’una camisa negra que tenia molts LEDS que canviaven de color, i el del cotxe tenia quatre servos i una aplicació que es connectava amb bluetooth. Pel que fa al joc de les quatre dianes, aquest era de dos jugadors. Un agafava el mòbil que tenia una aplicació on seleccionava una de les quatre dianes. Quan ho feia, s’encenia un llum en la diana seleccionada i l’altre jugador havia de llençar la pilota a la diana en menys d’un segon. Si ho feia, rebia un punt, i si no, rebia un punt l’altre. El primer en arribar a 4 punts guanyava.

El que no ens va agradar:

El que no ens va agradar del Cosmocaixa va ser la quantitat de gent. Hi havia massa gent i hi feia molta calor. A part d’això, la nostra experiència al Cosmocaixa va ser molt divertida i ens ho vam passar molt bé.

Ryan i Ismael

FIRA IMPULSEM LA ROBÒTICA
El passat dia 17 de febrer, els alumnes de 4t d’ESO de l’INS Berenguer d’Entença vam assistir a la fira de robòtica Arduino celebrada al Cosmocaixa. Van participar-hi un total de 450 projectes realitzats per alumnes de tot Catalunya.

Al nostre centre vam estar treballant en els diferents projectes durant dos mesos aproximadament. Primer, vam adquirir els coneixements bàsics de programació necessaris per a poder desenvolupar les nostres idees. Un cop finalitzats els treballs, ens vam dirigir cap a Barcelona per a exposar-los.

En arribar, ens van assignar la taula on tindríem els treballs tot el dia. Alumnes d’altres instituts i gent experta en la matèria es passejava pels diferents expositors i ens preguntaven els procediments realitzats en els diversos treballs.També nosaltres vam tenir l’oportunitat de veure els projectes fets per alumnes d’altres instituts.

Quan ja s’acabava la jornada, ens van fer una entrevista des de CTC Arduino. Ens van preguntar d’on havíem tret les idees, quin havia estat el model Arduino que més ens havia agradat i si en el futur estudiaríem una carrera relacionada amb l’enginyeria i la robòtica.

Va ser una gran experiència que la recordarem per sempre i vam aprendre molt.

CLARA FERNÁNDEZ I GEORGINA RUBIO

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA AMB ARDUINO

El passat divendres 17 de febrer vam assistir a la fira “Impulsem la robòtica” al Cosmocaixa de Barcelona. En aquesta fira, van assistir-hi la major part d’instituts d’arreu de Catalunya per exposar els projectes que havien fet als seus centres. Nosaltres també vam exposar diversos projectes que vam fer al nostre institut. Aquests van ser cinc: la casa intel·ligent, l’espasa làser, el braç robòtic, el fish feeder i el nostre, que era un robot ballarí “minijad”.

També ens van fer una entrevista en la qual ens van preguntar sobre l’experiència viscuda durant el procés de creació del projecte i en què consistia. La fira va ser molt interessant perquè vam poder veure altres projectes creatius, diferents, innovadors…

Aquesta fira és un punt de reunió per a totes les joves promeses de la robòtica.

Dina Zaidi, Jean Carlos Eras, Albert Orriols

COSMOCAIXA

El dia 17 de febrer els alumnes de 4t d’ESO (optativa de tecnologia) van anar a Barcelona a la fira de tecnologia “Fomentem la Robòtica”, en la qual els alumnes portaven els projectes que havien fet a classe o a casa.

EL Cosmocaixa és un edifici molt gran. Té cinc plantes en les quals hi havia repartits tots els alumnes que van anar a presentar el seu projecte. A part, hi havia jardins, bars i màquines per a asseure’s a esmorzar o dinar.

A més dels projectes que van portar els alumnes, allí hi havia projectes fets per altra gent, i també un arbre, en el qual podies entrar i, a dins, hi veies peixos, serps…

El que més em va agradar d’aquesta fira va ser que podies provar quasi tots els projectes. Senties que tothom volia mirar-los i provar-los i, quan tu volies, també podies fer-ho. També em va agradar que l’edifici fos tan enorme i molt bonic.

El que menys em va agradar, però, va ser que hi havia massa gent i, tot i que l’edifici era molt gran, a l’hora de passejar era incòmode i una mica angoixant. Tampoc em va agradar el fet que feia molta calor, tot i que és normal perquè érem molta gent.

Després de tot, les coses bones i les coses dolentes, la fira de tecnologia Cosmocaixa ens va agradar. Va ser una experiència molt bonica i ens ho vam passar molt bé.

Mark Wabbijn Sabaté i Bryan Cantón Martínez.