Grècia 2023

Una part representativa de 6è del centre amb dos mestres, viatgen a Florina, Grècia, del 7 al 13 de maig de 2023.

Vuit alumnes de 6è, previament sel.leccionat al procés participatiu que es va dur a terme fa uns mesos, arriben a Grècia per fer el tancament de Refashion, el projecte d’Etwinning que ha dut a terme entre els dos centres durant aquest curs, juntament amb una escola de Terrassa.

L’alumnat també participa d’activitats escolars enfocades en la metodologia STEAM. Cada dia, dos nois i noies, ens expliquen via telemàtica, què estan duent a terme, impressions i sensacions i què els agradaria que es fes al nostre centre.


DIA 1: Visita a l’Escola Experimental de Florina i tallers.

Florina és un poble de 20.000 habitants situat al nord de Grècia. Tocant amb la frontera de Macedònia del Nord i Albània. Aquest poble és famós per ser el poble més fred de Grècia, per les seves pistes d’esquí i per tenir una de les majors poblacions d’ossos salvatges d’Europa. 

Durant aquesta dia de mobilitat, l’alumnat de 6è de l’escola Experimental de Florina ens ha ensenyat el seu centre. És un centre petit d’una línia que posa molt d’èmfasi en treballar la part de metodologia STEAM, la qual apliquen al projecte Refashion centrant-se molt en la robòtica. 

Una vegada vist el centre, el nostre alumnat ha tingut la oportunitat d’aprendre a utilitzar una impressora làser i a programar amb Microbit. 

  1. Taller d’impressió làser: En aquest taller, han après a programar la impressora làser a través del programa Lightburn. Han pogut comprovar que tot i que és molt senzill i han molts aspectes que s’han de tenir en compte i hi ha moltes proves i errors per aconseguir una configuració adequada per poder imprimir en tela adequadament. 
  2. Taller de Microbit: En aquest taller, han pogut fer un tastet d’algunes de les possibilitats que ofereix el xip microbit i com programar-ho. Des de configurar les seves llums LED amb un botó, passant per configurar missatges encriptats entre diferents microbits, a fer-lo servir com a ràdio programant notes musicals. 

Per acabar, l’Asier i l’Ian, participants a la mobilitat, ens expliquen quines han sigut les seves impressions sobre el que han fet en el dia:

 Avui nosaltres, els alumnes de l’institut escola Miquel Martí i Pol, hem anat a l’Escola Experimental de Florina on en un taller de robòtica hem provat els microbits i ens ha agradat molt perquè hem pogut fer patrons musicals. A l’Asier i a mi ens ha agradat molt el microbit i creiem que estaria molt bé aprendre més programació d’aquest dispositiu a l’escola.

DIA 2 Visita a l’Escola Primària 5 de Florina.

Amb els microbits han creat rellotges amb moltes funcions (hora, música, brúixola…) i amb Tinkercad i la impressora 3d han fet corretges utilitzant un fil tou TPU pels rellotges amb la paraula “refashion” estampada. Avui hem visitat l’Escola Primària 5 de Florina. Aquesta escola té 3 edificis i ens l’han ensenyat d’una manera molt particular: hem fet una gimcana per equips on havíem de seguir una serie de pistes i superar una serie de proves passant per tots els racons de l’escola i descobrint on eren. 

Després, hem fet realitzat diversos tallers:

  1. Taller d’art: en grups hem elaborat una composició artística conjunta entre alumnes de la nostra escola i alumnes grecs. En aquest taller havíem de treballar en equip per crear un quadre que representés a les escoles que participen al projecte Refashion. 
  2. Taller de Microbit 2 i Tinkercad: En aquest taller, l’alumnat grec ens ha mostrat com apliquen els microbits i el programari Tinkercad al projecte Refashion de l’Erasmus+. 

Per acabar, la Nadine i la Júlia, participants a la mobilitat, ens explicaran quines han sigut les seves impressions sobre el que hem fet en el dia d’avui: 

“Per començar hem anat a l’escola. El primer que hem observat han estat les seves maneres de treballar i el seu estil d’aprenentatge. Hem fet diferents jocs amb l’alumnat de Grècia. Per exemple, un jocs de pistes per conèixer l’escola i  un taller d’art on vam aprendre a treballar en equip.”

DIA 3  Visita al mercat de Florina i a l’escola rural de Ydroussa.

Avui hem visitat el mercat municipal de Florina. Hem pogut veure que tot el que venen són productes locals. Els productes més típics són les maduixes i les mongetes blanques de diferents tamanys. 

Tot seguit, hem anat a visitar l’Escola rural de Ydroussa. Aquesta escola està situada a les afores de Florina, al poble de Ydroussa i només compta amb 35 alumnes que venen de 6 viles petites del voltant. Aquesta escola participa al projecte Erasmus amb nosaltres i és especialista en fer roba de llana mitjançant un teler. 

Hem realitzat diversos tallers englobats al projecte refashion: 

  1. Taller de punt, ganxet i teler: en aquest taller els nens i nenes de Ydroussa ens han ensenyat a fer punt, ganxet i a utilitzar el teler tal com ells han fet les seves creacions de roba sostenible al projecte Refashion. 
  2. Taller de valors: dues psicòlogues del centre ens han organitzat un taller on hem après a veure la importància de no jutjar ni etiquetar a ningú. 

Finalment, com a cloenda i per recordar el nostre pas per l’escola hem plantat un arbre entre tots al pati de Ydroussa on hi haurà una placa amb els nostres noms. També hem pogut plantar algunes plantes al jardí Erasmus que tenen. 

Per acabar, la Sara i l’Àngela, participants a la mobilitat, ens explicaran quines han sigut les seves impressions sobre el que hem fet en el dia d’avui: 

Al matí els 8 nens i nenes del IE Miquel Martí i Pol ens hem trobat a l’escola. Des d’aquell punt hem anat al mercat setmanal per mirar i comprar cosetes. Al cap d’una estona hem anat cap a l’Escola Rural de Ydroussa on ens han ensenyat les instal·lacions per dins i per fora. Aquesta escola té 35 estudiants. Hem jugat un partit de futbol els nens i nenes d’Espanya contra els nens i nenes de Grècia i hem guanyat. Després del partit els mestres de l’escola grega ens han ensenyat les peces de roba que havien estat fent i la manera de fer-les, algunes amb teler, altres amb un patró i algunes amb punt i ganxet. Per finalitzar la nostra estança en aquesta escola, hem plantat un arbre en conmemoració a la nostra visita i cada alumne de l’Erasmus ha plantat una planta a l’hort Erasmus”.

DIA 4 Exhibició del projecte al Museu Modern d’art de Florina

Avui hem muntat l’exposició sobre el projecte Refashion al Museu Modern d’Art de Florina. Les escoles participants hem disposat d’una sala, cadascú, del museu per poder mostrar les nostres creacions de roba sostenible que vam fer al projecte. 

L’exposició ha estat oberta a tot el públic i hi han assistit famílies, nens i nenes, personalitats importants de Florina i amics. El nostre alumnat ha pogut visualitzar les creacions dels seus companys grecs i, també, explicar als visitants com hem fet totes les nostres creacions i quin missatge volen donar. 

Ha estat una jornada molt emocionant que tanca aquest projecte Refashion aplicat amb una metodologia STEAM. 

Per acabar, l’Unai i l’Hugo, participants a la mobilitat, ens explicaran quines han sigut les seves impressions sobre el que hem fet en el dia d’avui:

(Esperant a rebre més comunicacions)

DIA 5 Excursió Cultural A Nymfaio (Arcturos – reserva per preservar la fauna autòctona)

Avui, una vegada tancat el projecte. Les escoles gregues han organitzat una excursió al poble rural de Nymfaio. Allà, hem tingut a oportunitat de visitar Arcturos, una organització sense ànim de lucre que s’encarrega de preservar la fauna de la zona. Concretament els ossos, llops i linxs de la zona.

 

“L’actual projecte ha estat finançat amb el recolzament de la Comissió Europea 🇪🇺. Aquesta publicació és responsabilitat exclusiva del seu autor. La Comissió no és responsable de l’ús que es pot fer de la informació difosa”.