Finlàndia 2023

La segona mobilitat del centre és a Oulu, Finlàndia,  per fer una formació docent en la metodologia STEAM, del 19 al 25 març.

Durant tota la setmana, L’Adrià, l’Helena i la Lara realitzen un diari de camp per compartir el dia a dia de la seva formació en metologogia STEAM, sistemes d’aplicació, impressions i maneres d’enriquir la nostra tasca educativa al nostre centre.


DIA 1: Primer dia del curs Full Steam in Oulu

Començen el curs Full Steam in Oulu on han tingut un primer contacte amb els metres i professors d’arreu del món i formadors. En aquest primer tastet han pogut debatre sobre quines són les idees prèvies de la metodologia Steam, s’han conegut a través de dinàmiques de coneixença i s’han posat a prova amb una activitat manipulativa per desenvolupar el pensament Steam

DIA 2: Introducció al model educatiu finès i a la metodologia Steam

Durant la segona jornada, s’han endinsat en el model educatiu finès, quina és la seva base educativa i com s’organitzen al llarg de tota l’etapa d’educació bàsica. Amb aquesta sessió s’han adonat que tot i les diferències en alguns àmbits compartim els valors per una educació equitativa, responsable i de confiança. A més a més, han realitzat una segona sessió on han començat a formar els docents en la metodologia Steam, centrant-se en els pilars pedagògics i com implementar-ho a l’aula tot debatent amb els companys i companyes d’arreu del món. Alhora ha quedat una mica de temps per dur a terme una dinàmica i posar a prova les habilitats mitjançant un repte Steam.

DIA 3: Model del disseny d’aprenentatge STEAM, visita a un Fab Lab i Museu de ciències Tietomaa.

Han treballat un model per aprendre a dissenyar projectes i/o activitats STEAM. Els han recalcat que un projecte STEAM pot tenir una durada de 2 hores o de 6 mesos. No hi ha un límit. El més important és la creativitat dels participants. 

L’activitat que han realitzat ha consistit en, partint dels objectius ODS (Objectius Desenvolupament Sostenible) trobar solucions a problemes quotidians o reals als que s’enfronta el planeta. Per exemple, la vida sota el mar, aprofitament de l’aigua..

Seguidament, han anat a visitar un Fab Lab, un espai de creació públic, amb diferents màquines (impressores 3d, impresora laser, talladora de vinils…). Els ha sorprès molt que a aquest espai està obert a tothom i potencia la vessant emprenedora de la població finesa. A més, han tingut l’oportunitat de provar algunes màquines i utilitzar el software. 

Finalment, han visitat el museu de ciències Tietomaa. Els han sorprès molt positivament els espais, ja que a través de jocs i activitats vivencials s’aconsegueix un aprenentatge significatiu i que desperta la curiositat de l’alumnat. Tot el museu estava orientat al joc i això els ha semblat un encert ja que convida a tothom a provar i experimentar. 

DIA 4: Visita a l’escola de Laanila.

Han visitat l’institut de Laanila. L’inici de la visita va començar amb una xerrada per part del director on  ha explicat els valors de l’escola i com entenen l’aprenentatge.

Seguidament, el grup impulsor STEAM d’aquest centre va fer una visita guiada a la seva aula STEAM. Allà han pogut veure la distribució dels diferents espais inclosos dins d’aquesta aula multidisciplinària i el material del que disposen (impressora làser i 3D, talladora de vinil, aula multimèdia amb croma verd, material d’art i eines diverses, entre d’altres). 

A continuació, han fet una ràpida visita per les altres instal·lacions de l’escola. Han pogut observar com s’organitza l’escola en diferents espais segons l’especialitat com per exemple la classe de ciències, la classe de llengües i la classe de cuina (“Home economics”). Aquesta darrera assignatura els ha sorprès gratament perquè es basa en millorar les seves habilitats domèstiques, com per exemple la cuina.  

Per, acabar, el grup impulsor ha proposat un repte STEAM on havíen de posar a prova les habilitats dels docents per construir una torre en un temps limitat i amb un material determinat.

DIA 5: Visita a l’escola de Rajakylä, programació, codificació i tallers de robòtica.

Han anat a visitar l’escola de Rajakylä. Primerament, els han fet una ponència sobre com entenen i funciona la metodologia STEAM a la seva escola. Han pogut veure una gradació de les habilitats que pretenen desenvolupar en l’alumnat distribuïdes en cada nivell. 

Seguidament, han fet una visita a l’escola per tal d’observar els espais. Aquests són amples, amb molta llum, i procuren que als passadissos hi hagi mobiliari divers per afavorir la diversitat a l’hora de treballar a nivell de postura corporal, treball en grup o treball individual amb tranquilitat. 

Finalment, han realitzat 3 tallers de programació, codificació i robòtica: 

  1. Microbits: en aquest taller han pogut programar i codificar amb la placa base (PB) del microbit a partir del seu software. Han estat testant l’aplicatiu per codificar missatges, emoticones i altres a través de les llum LED que ofereix aquesta PB. 
  2. Scratch: aquest és un programari lliure amb el qual han pogut programar el codi d’un joc de tocar i parar. Han vist la diversitat d’oportunitats que ofereix el software i poden arribar a fer el que et plantegis. 
  3. Lego spike: En aquest joc de construcció s’ha incorporat la programació a partir de la construcció d’un objecte, la instal·lació d’un nucli mecànic i la codificació del codi a través de la seva aplicació per fer moure, en aquest cas, el motor d’un vaixell.

DIA 6: Comiat de la formació STEAM a Oulu.

Els nostres mestres s’acomiaden d’Oulu, Finlàndia🇫🇮 i del curs @steaminoulu ! L’últim dia han fet una reflexió sobre quins aspectes de tot el que han après es poden emportar al nostre Institut Escola i com es podrien implantar aquestes millores. Per acabar, han obtingut el certificat 📑 de superació del curs.

“L’actual projecte ha estat finançat amb el recolzament de la Comissió Europea 🇪🇺. Aquesta publicació és responsabilitat exclusiva del seu autor. La Comissió no és responsable de l’ús que es pot fer de la informació difosa”.