Curs 23/24

1r: Classe del peix Vela

Durant aquest primer trimestre els nens i nenes de 1r hem fet el projecte del nom de la classe que vam triar: El Peix Vela. Hem estat treballant seguint diferents metodologies i de manera globalitzada els continguts de diferents àrees i hem aconseguit aprendre moltes coses! Hem pogut aprendre i respondre a preguntes com: Com és el peix vela? Què menja? On viu? Com caça? I com neix?

Finalment, per donar a conèixer com és el Peix Vela vam fer unes presentacions, que podeu veure en el següent vídeo. Esperem que us agradi!

Presentacions

 

2n: Classe de les Escurçanes

El divendres 24 de novembre vam tenir la gran oportunitat d’ensenyar tot el que hem après amb el nostre projecte a les famílies.

Aquest any vam decidir que els de 2n seríem la classe de les escurçanes, i vam començar a fer preguntes que ens agradaria descobrir sobre aquest animal. Les preguntes van ser:

  1. Quant verí tenen?
  2. A on viuen?
  3. Què mengen?
  4. Quant medeixen?
  5. Quants kg mengen al dia?
  6. Quant pesen?
  7. A quina  profunditat viuen?
  8. Quants fills tenen?
  9. A quina velocitat neden?
  10. Com es reprodueixen
  11. Quants exemplars queden?
  12. Diferències entre escurçanes i mantes.

A partir d’aquí vam organitzar-nos en grup per anar trobant les respostes durant les sessions de projecte. A mesura que anàvem descobrint les respostes fèiem un vídeo responent a alguna de les preguntes. Quan les teníem penjavem el vídeo a internet i cremàvem un codi qr per omplir el mural que tenim a l’aula. Així, qualsevol persona que volgués saber la informació podia accedir llegint aquell codi qr amb el seu telèfon o tauleta digital. Així va quedar el mural final:

 

Quan vam tenir totes les preguntes contestades vam decidir fer una gran exposició per l’escola per ensenyar-ho a les famílies, va ser tot un èxit! A continuació us deixem l’enllaç de youtube perquè pogueu veure un resum d’aquell dia:

https://www.youtube.com/watch?v=s2esCEY3SdE

 

3r: Classe dels Coralls

L’EMBLANQUIMENT DEL CORALL.

Aquest trimestre els nens i nenes de tercer hem estat treballant el projecte del corall. 

D’entre totes les preguntes que ens hem fet sobre el què volem saber, ara que l’hem acabat, ens hem adonat que hem descobert i après moltes coses.

 Primer de tot, dir que ens ha sorprès que fos un animal marí, invertebrat i de la família de la medusa. Comparant i contrastant forces semblances i diferències del corall amb la medusa, quina sorpresa quan hem llegit que tan la medusa com els pòlips de corall tenen uns tentacles urticants, és a dir que et poden picar si els toques!!

 I mentre, investiguem, anem resolent gran part de les preguntes inicials que ens hem fet sobre el nostre projecte del corall; el com és, com viu, a quins llocs del món en podem trobar, com i què menja, i lo poquet que pot arribar a créixer en un any, només uns mil·límetres, de 3 a 5 mm!!   

Una de les coses que ens ha impactat molt, és saber que el corall es pot arribar a emblanquir; és a dir tornar-se de color blanc!

– Però com pot ser? Si hem llegit que el corall és translúcid!!!

Doncs sí, el color del corall li dóna les algues zooxantel·les, que les atrapa amb els seus tentacles i que és part del seu aliment, el qual també fa que li doni el seu color. Per tant, si al medi aquàtic on viu el corall se li sumen tot un seguit de causes que dificulten la seva supervivència com: el canvi climàtic amb l’augment de la temperatura de l’aigua dels mars i oceans; l’increment de radiació solar (o sigui que el corall estigui exposat de manera més directa a la llum del sol) i fins i tot, els canvis del nivell del mar, que provoquen que el corall quedi exposat a la intempèrie i, per suposat, la contaminació. Aleshores, aquestes variacions de l’entorn provoquen que el corall arribi a un estat d’estrés, expulsi les microalgues zooxantel·les i, com a conseqüència, perdi el seu color. Un corall blanc ens indica que està mort o a punt de morir, i no pot seguir alimentant-se a causa dels canvis en l’ambient. 

Vist i entès com es produeix l’emblanquiment del corall, a l’aula, com a experiència artística, hem provat de crear els nostres coralls de colors amb escurapipes i aquest ha estat el resultat.