Palau Reina Elionor

Palau de la Reina Elionor de Sicília –  Parvulari  Montessori – Baixeras

 

 

Elionor de Sicília (1325-1375) Reina de Catalunya i Aragó es va casar amb Pere el Cerimoniós i va ser la mare de Martí l’ humà.

 

Va substituir al seu marit en la direcció de les Corts mentre ell feia “les seves guerres”. Enterrada en el monestir de Poblet

Va construir el Palau Menor ( el Major era dels Reis a la plaça del Rei) sobre el que ara és Ataulf, Avinyó i Templers, aprofitant la muralla romana i les seves torres.  Es va edificar també sobre el convent dels templers.

Es converteix en Palau Menor en el  S.XV amb moltes i variades dependències. Tota una petita vila  amb palauets, cases i jardí botànic amb plantes del món islàmic i zoològic: lleons, cérvols, rinoceronts… Li deien l’ hort de la Reina.

El va cedir a Estefania de Requesens (tota una altra història)

També hi van viure  Margarita de Prades, dona de Martí l’ Humà i la Reina Violant.

Va anar passant per diferents mans fins arribar a la Comtessa de Sobrediel, famosa dama catalana del S. XIX que el va fer enderrocar en el 1857 i es construeix un petit “eixamplet” en els carrers abans mencionats, fent un nou viari.

Cal recordar l’ enderrocament de les muralles de Barcelona en el 1855 i l’ aprovació  del Pla Cerdà en el 1860.

Actualment només es conserva la Capella de la Reina que té entrada pel Carrer Ataulf i es interessant observar els capitells de  la porta. Es troba enterrada Estefania de Requesens amb el seu marit i els seus fills, que varen conservar el cognom de la mare, per qüestions de herències i no el del pare, Zuñiga.

La capella és troba enclava dins un gran edifici dels Jesuïtes que té entrada pel carrer Palau, actualment també Migraestudi i centre Intereligiós.

El Parvulari Montessori – Baixeras es troba construït sobre la Muralla Romana i els pilars del Palau de la Reina. No sabem si el seu patí és herència d’ aquell fantàstic jardí. Les imatges que s’ adjunten corresponen a la part del Palau on ara està el parvulari. Es interessant fer un exercici de visualització i seguir el perímetre de la Muralla Romana que ve des de  la porta del carrer Regomir (pati llimona) per enclavar aquesta imatge.