Consell Escolar

Què és el Consell Escolar?

És un òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern i la gestió del seu centre educatiu.

 

Puc formar part del Consell Escolar del Centre?

Sí, el Consell Escolar de Centre és un espai representatiu obert a qualsevol persona de la comunitat escolar del centre: alumnat, professorat, personal tècnic i famílies (pares, mares, tutors).

 

Quines són les funcions del Consell Escolar?

Segons detalla la  Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, el Consell Escolar de Centre té les següents competències:

  • Aprovar i avaluar la programació general anual del centre, sens perjudici de les competències del Claustre del professorat en relació amb la planificació i l’organització docent.
  • Conèixer les candidatures a la direcció i els projectes de direcció presentats pels candidats.
  • Participar en la selecció del director o directora del centre en els termes que aquesta Llei estableix. Ser informat del nomenament i el cessament dels altres membres de l’equip directiu. Si és el cas, amb l’acord previ dels seus membres, adoptat per majoria de dos terços, proposar la revocació del nomenament del director o directora.
  • Decidir sobre l’admissió de l’alumnat amb subjecció al que estableix aquesta Llei i les disposicions que la desenvolupin.
  • Impulsar l’adopció i el seguiment de mesures educatives que fomentin el reconeixement i la protecció dels drets de la infància.
  • Proposar mesures i iniciatives que afavoreixin els estils de vida saludable, la convivència al centre, la igualtat efectiva de dones i homes, la no discriminació, la prevenció de l’assetjament escolar i de la violència de gènere i la resolució pacífica de conflictes en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social.
  • Conèixer les conductes contràries a la convivència i l’aplicació de les mesures educatives, de mediació i correctores vetllant perquè s’ajustin a la normativa vigent. Quan les mesures correctores adoptades pel director o directora corresponguin a conductes de l’alumnat que perjudiquin greument la convivència del centre, el Consell Escolar, a instància de pares, mares o tutors legals o, si escau, de l’alumnat, podrà revisar la decisió adoptada i proposar, si escau, les mesures oportunes.
  • Promoure progressivament la conservació i la renovació de les instal·lacions i l’equip escolar per a la millora de la qualitat i la sostenibilitat i aprovar l’obtenció de recursos complementaris d’acord amb el que estableix l’article 122.3.
  • Fixar les directrius per a la col·laboració, amb fins educatius i culturals, amb les administracions locals i amb altres centres, entitats i organismes.
  • Analitzar i valorar el funcionament general del centre, l’evolució del rendiment escolar i els resultats de les avaluacions internes i externes en què participi el centre.
  • Elaborar propostes i informes, a iniciativa pròpia o a petició de l’Administració competent, sobre el funcionament del centre i la millora de la qualitat de la gestió, així com sobre aquells altres aspectes relacionats amb la seva qualitat.
  • Aprovar el projecte de pressupost del centre.