Emotiva experiència d’inclusió educativa

Un equip format per dos estudiants de l’Institut de l’Ebre i dos estudiants del Programa de Formació i Inserció (PFI) de la Fundació Mercè Pla guanyen l’edició Ebre Challenge 2020

L’Institut de l’Ebre i la Fundació Mercè Pla han començat a marcar línies conjuntes d’actuació per tal d’oferir oportunitats d’inclusió educativa a les persones amb diversitat funcional en el context de la formació professional ordinària, entenent la inclusió com a presència, participació, aprenentatge i èxit educatiu de totes i tots.

El conveni de col·laboració signat aquest curs entre aquests centres s’emmarca dins del Projecte d’Educació Inclusiva del CEE Verge de la Cinta de la Fundació Mercè Pla, i té com a finalitat generar sinèrgies, recursos i suports per tal de fer possible la necessària transformació dels centres educatius ordinaris envers cultures, polítiques i pràctiques inclusives.  

Gràcies a aquest conveni, l’alumnat del PFI de cuina i càtering de la Fundació Mercè Pla utilitza les instal·lacions de l’institut i ha iniciat activitats compartides amb alumnes dels cicles formatius. La participació conjunta que va iniciar-se en motiu de la Marató de TV3 ha tingut continuïtat amb l’Ebre Challenge 2020. Per primera vegada, alumnes d’un PFI amb diversitat funcional s’han incorporat a aquest taller d’emprenedoria creatiu, adreçat a estudiants de diferents centres i instituts de les Terres de l’Ebre i de la Universitat Rovira i Virgili. 

Una de les característiques de l’Ebre Challenge és que és una experiència inclusiva en si mateixa, ja que en els tallers es formen equips de treball constituïts per alumnat de diferents centres i/o ofertes formatives. Això proporciona una oportunitat immillorable per aprendre els uns dels altres i enriquir-se de la màxima diversitat a l’hora d’abordar reptes que precisen de solucions. 

El certamen d’aquest any es va dur a terme del 25 al 28 de febrer. En la seva primera fase, l’objectiu principal va ser crear en dues hores una idea de negoci i exposar-la. El repte per al estudiants del PFI, inicialment, va ser la seva plena participació en l’equip. Però la sorpresa va sorgir quan una de les propostes en què van participar, Ecobike, va esdevenir seleccionada com a finalista. A partir d’aquest moment, els equips finalistes van començar una activitat frenètica per preparar la seva participació en la gran final, el divendres 28 de febrer.

L’equip “Ecobike” format per quatre membres, Augusto i Ferran, de l’Institut de l’Ebre, i Kevin i Javi, del PFI de la Fundació Mercè Pla, va pujar a l’escenari amb la seva proposta d’eco-vehicle i va explicar amb convenciment i amb autodeterminació davant de més de 200 persones com implementar un servei de mobilitat sostenible a partir del lloguer de bicicletes elèctriques arreu del territori. 

Veure aquest grup d’estudiants interaccionant com un veritable equip i defensant amb tanta dignitat i valor una idea generada i desplegada en tan sols dos dies ha estat una experiència realment colpidora. Gràcies al suport i bona acollida dels organitzadors, docents i companys, en només 48 hores han estat capaços de crear i exposar un projecte que, en circumstàncies diferents, hagués necessitat de setmanes per fer-ho possible. 

Després d’una intensa deliberació, el jurat va posar en valor totes les propostes plantejades i, finalment, va decidir que l’equip guanyador de l’Ebre Challenge 2020 sigués… “Ecobike”. El premi va consistir en 1500€ en material educatiu i/o tecnològic, finançat per l’Institut per al Desenvolupament de les Terres de l’Ebre (IDECE).

Aquesta experiència d’èxit col·lectiu ha marcat un punt d’inflexió en la col·laboració de tots dos centres. En sortim totes i tots ben reforçats i enriquits, amb confiança per continuar caminant junts, per tal d’anar teixint una cultura inclusiva que promogui i potenciï la presència, la participació i l’èxit educatiu del nostre jovent. Garantint èxits, sumem per avançar cap a una societat més justa, més equitativa… més inclusiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>