La PSiCOMOTRiCiTAT a iNFANTiL

 

La pràctica psicomotriu parteix del joc lliure i espontani dels infants, una activitat basada en la pròpia vivència de l’infant a través del seu cos i moviment.

Les sessions de psicomotricitat estan estructurades en diferents parts que donen sentit a dos grans moments: la vivència i la interiorització.

 

 

  • Fase prèvia: preparació de l’espai i dels materials a la sala per part de la mestra.
  • Ritual d’entrada: després de treure les sabates i posar els mitjons antilliscants, ens assentem amb rotllana com a moment de retrobament de grup i acollida a la sala. Recordem les pautes necessàries per començar la sessió (cuidar el nostre cos i el dels altres, no fer mal als altres ni a nosaltres mateixos, podem destruir les nostres construccions però no les dels altres…)
  • Fase d’impulsivitat: tot seguit es prepara el cos per l’acció i la descàrrega emocional mitjançant diverses propostes (destruir una muralla de coixins, saltar a les colxonetes…)
  • Fase d’expressió motriu: és la fase principal de l’activitat motriu i la que dura més. A la sala hi ha diferents materials o propostes per on els infants es distribueixen explorant els espais i materials. És moment de córrer, saltar, girar, pujar, baixar, balancejar-se, fer equilibris… Es poden introduir altres materials que afavoreixin el joc simbòlic que va apareixent (robes, cordes, cèrcols, pilotes…).
  • Fase de recollida: anticipem el final del temps de joc cinc minuts abans, i passat aquest temps comencem a recollir la sala.
  • Ritual de sortida: per tancar la sessió, al mateix lloc on s’ha fet la rotllana inicial, parlem de tot allò que volem compartir referent a la sessió. La mestra ajuda a posar paraules a les accions, sentiments, conflictes… observats a la sala. D’aquesta manera ajudem als infants a organitzar el seu pensament per explicar-ho verbalment. També podem acabar la sessió fent una petita relaxació.

Al llarg del curs anirem penjant fotos (al drive de la vostra promoció) d’algunes de les sessions que anem fent i així, des de casa, podreu viure també la “psico”!!

LAURA (mestra de psicomotricitat a P3) i ESTER (mestra de psicomotricitat a P4 i P5)