ECLIPSI SOLAR

Benvolgudes famílies,

Us informem que demà dijous tindrà lloc un fenomen que no gaire sovint es dóna, un eclipsi solar.

Us informem que des de la pàgina web de l’Observatori de Pujalt s’emetrà en directe l’eclipsi parcial de Sol d’aquest dijous 10 de juny i que podreu seguir des de qualsevol dispositiu entre les 11:40h i les 12:10h; el màxim serà a les 11:55h .

Un eclipsi solar es produeix quan una porció de la Terra queda envoltada per una ombra projectada per la Lluna que bloqueja totalment o parcialment la llum solar. Aquest fenomen sols passa quan la Lluna es troba entre el Sol i la Terra perfectament alineats. Si la Lluna estigués en una òrbita perfectament circular, una mica més a prop de la Terra i en el mateix pla orbital, hi hauria eclipsis solars totals cada lluna nova. No obstant això, atès que l’òrbita de la Lluna està inclinada a més de 5 graus respecte a l’òrbita de la Terra al voltant del Sol, l’alineació perfecta entre els tres cossos no es produeix sempre i a vegades l’ombra no arriba a la Terra. Un eclipsi solar només es pot produir quan la Lluna està prou a prop del pla eclíptic durant una lluna nova. Cal que es donin condicions especials perquè els dos esdeveniments coincideixin perquè l’òrbita de la Lluna creua l’eclíptica en els seus nodes orbitals dues vegades cada mes dracòntic (27.212220 dies) mentre que una lluna nova es produeix un cada mes sinòdic (29.53059 dies). Per tant, els eclipsis solars (i lunars) es produeixen només durant les estacions d’eclipsis, donant com a resultat almenys dos, i fins a cinc, eclipsis solars cada any; no més de dos dels quals poden ser eclipsis totals.

El podeu seguir en directe des del nodes STEAMcat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>