Entrevista a Gemma Magrí Sans, productora de sucs Fruitsalpuntbio S.C.P.

Productora de sucs Fuitsalpuntbio
Gemma Magrí Sans
www.fuitsalpuntbio.cat
frutisalpuntbio@gmail.com

Pregunta- Ets sens reconeguda com a productora ecològica?

Resposta- Amb els meus clients sí, no sóc un bitxo rar, al principi de fer producció ecològica els pagesos del poble ens acusaven de que la nostra activitat afavoria plagués com la mosca de la fuita i el pugó.

P- Per dedicar-se a la producció ecològica cal tenir molts més coneixements que en l’agricultura convencional?

R- Evidentment cal conèixer tant el medi com el cultiu.

P- Qui us assessora?

R- Nosaltres sempre hem estat integrats a l’ADV de Ponent, la Laia és una tècnica molt competent que ens ajuda molt.

P- Quins costos anuals tenen aquest serveis ?
R- Depèn del nombre d’hectàrees que declares, el nombre de parcel·les, la distància entre elles, etc. Nosaltres paguem uns 1.200 euros a l’any, això és una despesa d’empresa. En l’actualitat estem donats d’alta al CCPAE i el CAE.

P- El CCPAE i el CAE, això suposa molta burocràcia?

R- Burocràcia pura i dura però entenc que són necessaris per al consumidor. El consumidor que ho desconeix, l’estem bombardejant i confonent cada dia amb termes com producció integrada, eco, bio (la denominació eco sols és a Espanya, bio està reconeguda a tota Europa), agricultura de proximitat, agricultura casi ecològica, tot és un embolic i l’única garantia de qualitat que hi ha és el certificat del CAE i CCPAE o equivalent. Tota aquesta burocràcia encareix la producció ecològica, a més als inspectors sembla que solament els interessa el tema de la traçabilitat.

P- Com a productors de sucs ecològics teniu les inspeccions del CCPAE i el Departament de Sanitat, qui és més exigent?

R- En aquest temes som molt curosos i no tenim cap problema amb ningú. Actualment estic gestionant totes les inspeccions de la família, gestiono amb el CAE l’empresa meva, la del meu espòs i la del meu fill. També gestiono l’empresa de sucs amb el CCPAE i el Departament de Sanitat. La meva dedicació aquesta feina implica el 40 % del temps que dedico a l’empresa.

P- On veneu els vostres productes ?

R- Nosaltres venem a tot arreu, fem la piràmide invertida. Com més gran és el client més alt és el preu que li posem, volem afavorir els petits pagesos que fan mercat de proximitat, ens interessa la fidelitat del comprador. A les grans superfícies solament els interessen preus baixos i no tenen continuïtat. En el més d’agost, en l’arc mediterrani hi ha molt consum i podem col·locar molt de producte així com a Navarra o Madrid. També treballem amb Garmendia de Navarra, Hortes de Mencabaran, Herba Optima de Saragossa, etc. Amb el covid el consum de productes ecològics s’ha disparat, abans de la pandèmia, els nens menjaven als menjadors escolar, els pares als restaurants i solament es feia un àpat a casa que era el sopar. Amb el confinament les famílies fan cinc àpats i la gent s’ha conscienciat de la necessitat de menjar sa i natural amb més fruites i verdures.

P- Quina relació hi ha entre el mercat de proximitat, la venta directa, les cistelles obertes o tancades ?

R- Fa 18 anys vam començar a fer producció ecològica, vam crear l’ADV de Ponent. Per resoldre el tema de venda i distribució ens vam dedicar a produir i distribuir cistelles directament al consumidor, el problema és que Lleida és molt rural i tothom té un hortet o un veí que li regala fruita i verdura. Per temes organitzatius i disponibilitat de ma d’obra ho estem limitant i solament servim als clients de sempre, de totes formes la venta directa i el mercat de proximitat són la nostra aposta.

P- Treballeu les varietats tradicionals?

R- Sí, tenim varietats com la Reineta Blanca i gris, la Verd Donzella entre altres. Les varietats que plantem han de tenir bon gust, ens han d’agradar a nosaltres, per exemple, tenim poma Golden que arriba a tenir 22,5 de sucre.

P- Les cooperatives de consum funcionen?

R- Francament sí, cada cop n’hi ha més. Nosaltres els oferim més bons preus ja que a la llarga com ha clients no ens fallen i tenim amb ells un mercat proper i fidel. Ens interessa la fidelització del client aquest any, el consum de fruita i el preu. Exportem unes 25 0 30 tones de fruita al més d’agost a França però aquest no és el nostre objectiu.

P- Quants treballadors té l’empresa?

R- L’empresa té cinc treballadors, tres personés de casa i dos de fora, aquest any incorporarem un altre treballador.

P- Teniu relleu generacional ?

R- Sí, el nostre fill a la llarga és farà càrrec de les tres empreses que gestionem. Fruitsalpuntbio S.C.P. és un nom i un prestigi que ha d’aprofitar el nostre fill.

P- Els preus de la fruita ecològica són més cars que els de la convencional, què es pot fer al respecte?

R- La fruita ecològica no és cara. Hi ha gent que paga 1.000 euros per un mòbil d’alta gamma o 6 euros per un paquet de tabac. El problema són els majors costos de producció en el desherbat, birbat, pèrdues per plagues i malures, menor producció per hectàrea, etc. Val a dir que en pera i poma fem produccions similars a la producció convencional, amb préssec, nectarina i paraguaià ens cal molta ma d’obra per embossar i aclarir a més dels problemes de mosca de la fruita que tenim.

P- Impagats, teniu problemes per cobrar als vostres clients?

R- Podem presumir que no tenim impagats, la major part de les vendes les fem amb pagesos i distribuïdors de molta confiança. Si algun client té problemes econòmics o dificultats amb el pagament ens ajudem mútuament.

P- Com us funciona l’elaboració de sucs?

R- Estem elaborant sucs de pera, poma i préssec. Al principi vàrem tenir molts problemes tècnics en l’elaboració, actualment els hem resolt i estem amb ple rendiment, de vegades absorbim petites quantitat de fruita de pagesos de proximitat. La nostra producció no pot abastir als nostres clients, la veritat, produir sucs ens resulta força interesant econòmicament.