L’energia

L’energia és la causa de tots els canvis. A 4t hem experimentat per entendre millor el perquè dels canvis que es produeixen al nostre voltant. A partir de la llum i el color, la calor, el magnetisme, el so, l’electricitat i la gravetat hem comprovat com es creen i transformen aquestes energies.

 LLUM I COLOR

El globus blanc reflecteix tota la llum que rep, però si el globus és de color reflecteix la llum del seu color i absorbeix els altres components de la llum blanca, s’augmenta la temperatura i es trenca el globus.

En el pot de vidre que hem omplert d’aigua els colors que estaven a la dreta ara són a l’esquerra i quan girem el pot els que estaven a dalt ara són a baix. Tot depèn del vidre amb el que es mira.

 CALOR

Les boletes de cera del filferro de coure cauen abans que les boletes de l’agulla de ferro per ser la conductivitat tèrmica del coure més gran que la del ferro.

 MAGNETISME

La bola d’acer es magnetitza per contacte amb l’imant i després magnetitza el clau d’acer. En principi, podríem pensar que el magnetisme és menor en el clau en no estar en contacte directe amb l’imant. No obstant això, el magnetisme és més intens a la punta i en allunyar el clau la bola es separa de l’imant. Finalment, en allunyar el clau de l’imant la magnetització desapareix i la bola es separa del clau.

SO

En sonar el xiulet vibra, emetent un so i aquesta vibració es propaga per l’aire en forma d’ones sonores.

Quan les ones sonores xoquen amb el paper de film transparent aquest vibra i far saltar els trossets de porexpan.

 ELECTRICITAT

El rellotge s’encén amb la llimona perquè el suc d’aquesta conté una substància anomenada àcid fosfòric que desencadena una reacció entre el coure i el zinc, de la qual es produeix un intercanvi d’electrons. Quan col·loquem el zinc i el coure en la llimona i els unim, els electrons flueixen i es genera una mica d’electricitat.

Nosaltres també podem generar electricitat estàtica fregant un globus amb la roba o el cabell.

 GRAVETAT

Les forquilles aconsegueixen estar en equilibri a causa de que el centre de gravetat està per sota del punt de suport. Per això, quan cremem part de l’escuradent, la pèrdua de pes del mateix no afecta en res a l’estructura, ja que el centre de masses segueix estant situat per sota.

En el vídeo que trobareu a continuació podreu veure un resum dels experiments fets a l’aula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>