CS – EF: COM ET SENTS?

Les persones reconeixem el què passa al nostre voltant gràcies als sentits. Aquests són cinc. Saps quins són?

L’orientació espaial consisteix en saber on som, quina posició tenim respecte a nosaltres mateixos i/o respecte altres persones, saber on es troba un objecte en relació a un punt determinat,… 

 

En aquesta ACTIVITAT us moureu per casa  amb els ulls tapats, posant-nos per una estona a la pell d’una persona amb disminució visual total (ceguesa). Per tant, necessitareu un antifaç, o un mocador, o qualsevol cosa que us ajudi a prescindir del sentit de la vista. 

L’activitat té diferents nivells i anireu progressant segons us veieu capaços:

  1. Amb els ulls tapats, fareu el reconeixement de casa vostra amb l’ajut d’algú que supervisi els vostres moviments per no fer-vos mal, sent el vostre guia i si cal fins i tot que us agafi de la mà. Fixeu-vos amb què sentiu (por o valentia, desconfiança o confiança,…), així com percebeu l’espai (és més gran, més petit, igual,…).

2. Podeu intercanviar els rols i ara ser tu qui supervisa l’altre per veure com es mou i quina actitud té.

3.Ara partiu d’un punt d’inici (per exemple el sofà) i algú us dona la instrucció d’anar fins un punt de la casa i tornar al punt d’inici (per exemple seure a la tassa del vàter i tornar al sofà). Podeu anar augmentant o disminuint dificultat segons us sentiu. També us podeu posar el repte vosaltres mateixos sense l’ajut d’algú.

4. Per últim, podeu montar-vos un circuit d’habilitat per casa i primer practicar-lo sense els ulls tapats i després el mateix circuit amb els ulls tapats per què percebeu les diferències. 

 

Tot seguit, reflexioneu sobre les preguntes següents:

  1. Quan us heu desplaçat per casa sense la vista, heu hagut d’utilitzar més algun altre sentit? Quin?

2. I si per un moment us imagineu pel carrer, quins sentits creieu que necessitaríeu més per desplaçar-vos?

3. Amb els ulls tapats, casa vostra us ha semblat igual, més gran o més petita? Aquella porta per la que volíeu passar, era més a prop o més lluny?

4. Per tant, creieu que si ens falta algun sentit, la percepció de la realitat és diferent?

5. Si heu arribat a fer el circuit d’habilitat amb els ulls tapats, quina opinió teniu respecte a les persones amb ceguesa que practiquen esport. 

6. Quins esports creieu que es poden fer amb disminució visual?

 

Per acabar, podeu clicar als següents enllaços que segur que us agradaran de veure i entendre millor els esportistes amb disminució visual:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>