SABEU PER QUÈ TÉ FORATS EL PA?

El passat dimarts 18 d’octubre van venir a la classe de 5è, el Gerard, del forn de pa “Cal Tullet” i la Raquel, mare de la Nadia. Van fer una xerrada de com s’elaborava el pa artesà a partir de la massa mare. Ens van explicar els passos que es segueixen per elaborar pa.
El primer que cal tenir és massa mare, que conté llevats, uns petits fongs que no veiem però que hi són presents i que s’han d’alimentar amb farina i aigua diàriament i deixar-los reposar en fred perquè fermentin lentament, és dir, perquè es reprodueixin. Al cap de 18 hores, la massa, haurà doblat el seu volum i ja estarà preparada per fer el pa i coure’l al forn.
Vam aprendre moltes coses, com ara que la massa mare anirà canviant segons l’ambient, per tant no sempre serà igual i farà variar el gust del pa. Un bon pa ha de tenir forats, perquè serà senyal que ha reposat el temps suficient. També vam aprendre que hi ha diferents tipus de pa: pa de moresc, pa integral, pa de vidre, pa de pagès, pa de pipes, pa de baguette, i que de tots els pans el més saludable és el pa integral perquè es digereix millor.
Vam acabar fent un experiment: cada grup de treball va posar una mica de massa mare en un got transparent i hi vam afegir aigua i farina, vam marcar una ratlla al got i alhora de marxar ho vam deixar reposar. L’endemà al matí vam poder observar com en la majoria de gots es doblava el volum.
Aquesta xerrada ens ha agaradat molt per tot el que hem après i que també l’ofici de pastisser no és gens fàcil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>