L’alimentació és una necessitat bàsica del nostre cos i un procés que ens acompanya tota la vida, alhora que condiciona la nostra salut. Per això és tan important educar els fills i filles en hàbits d’alimentació saludables alhora que s’estableixen unes pautes que afavoreixin un comportament alimentari adequat.
És recomanable esmorzar a primera hora. Però, si no es té prou gana o bé algun dia no hi ha gaire temps, es pot complementar l’esmorzar amb un àpat a mig matí.
L’esmorzar se sol repartir en dos àpats i pot incloure:
✓ Farinacis integrals: pa o torrades, flocs de blat de moro, musli, arròs inflat.
✓ Lactis: llet i iogurt natural (sense sucres afegits).
✓ Fruita fresca de temporada, sencera o a trossos.
També s’hi pot afegir
✓ Fruita seca (nous, ametlles, avellanes, etc.).
✓ Fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques, etc).
✓ Hortalisses (tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia, etc.).
✓ Aliments proteics (ous, formatge, hummus, etc.).
✓ Aliments grassos (preferentment, oli d’oliva verge extra i també alvocat, crema d’ametlles o d’altra fruita seca, etc.).
En aquesta línea, a la nostra escola recomanem portar fruita per esmorzar els dimecres i els divendres.
Per tal d’educar els vostres fills en aquests aspectes cal que tingueu presents algunes orientacions:
- Vetlleu per una alimentació sana basada, principalment, en productes d’origen vegetal, com fruites i verdures; els farinacis com el pa, l’arròs o la pasta; els llegums, la fruita seca i l’oli d’oliva. Els d’origen animal, com la llet i els seus derivats, la carn, el peix i els ous s’han de prendre, però amb més moderació.
- Feu que l’alimentació sigui variada. És recomanable que estimuleu els fills a tastar aliments nous, tot ampliant l’oferta de productes, així com la manera de cuinar i de presentar els aliments.
- Convertiu els àpats en moments de trobada familiar i de relació. Són un espai idoni per a la comunicació.
- Feu que els fills s’impliquin en tota la seqüència alimentària (fer menús, selecció i compra, manipulació i preparació dels aliments, etc.). Us ajudarà a potenciar la seva autonomia alimentària
- Reguleu la quantitat de menjar que poseu en el plat en funció de la sensació de gana dels vostres fills.
- El vostre exemple com a model d’alimentació sana i equilibrada és un aspecte fonamental en l’educació i el comportament alimentari dels vostres fills.
Font d’informació: https://educacio.gencat.cat/ca/arees-actuacio/families/recursos/recomanacions/alimentacio/
Díptic “Millorem els esmorzars” https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_inf/millorem_esmorzars_i_berenars/millorem_esmorzars_berenars.pdf
Més idees d’esmorzars saludables: https://escoles.fundesplai.org/blog/menjador-escolar/7-idees-per-a-esmorzars-i-berenars-saludables/
Teresa