XERRADA DE L’ESCRIPTORA TINA VALLÈS, AUTORA DE LA MEMÒRIA DE L’ARBRE, PREMI LLIBRES ANAGRAMA DE NOVEL·LA 2017

L’escriptora Tina Vallès ens va fer una visita, al grup de l’Impuls de la lectura (56 alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t de l’ESO), sobre la novel·la La memòria de l’arbre, Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2017, el passat dijous 8 de febrer.

La Tina Vallès es va llicenciar en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona l’any 1999.

Ha treballat de correctora per a les principals editorials del país, com també per a empreses del sector del disseny i la publicitat.

Ha traduït del castellà al català diverses obres, entre les quals: Rodoreda: exili i desig, de Mercè Ibarz, o Catalunya serà impura o no serà, de Lluís Cabrera, com també els àlbums de Mortadel·lo i Filemó.

Com a bloguera, és autora dels blogs L’aeroplà del Raval  i Ganxet sota les pedres.

És coeditora de la revista digital Paper de Vidre des del 2006 i membre fundadora de l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya.

Ha escrit diversos llibres de narrativa, entre els quals: L’aeroplà del Raval, El caganer més divertit de Nadal en 3D, Petita història: Palau Güell, Maic, Un altre got d’absenta, El parèntesi més llarg (obra amb la qual guanyà el premi Mercè Rodoreda de narrativa el 2012) i Bocabava.

La memòria de l’arbre (llibre que hem llegit el grup de l’ILEC) està protagonitzat per en Jan, un nen de deu anys, i el seu avi Joan. El avis han deixat Vilaverd i s’han instal·lat amb ells al pis del barri de Sant Antoni, a Barcelona. I aquest canvi alterarà el dia a dia a casa, on les paraules i els silencis adquiriran nous matisos. Però el Jan i el Joan tenen el seu món, ple de passejades, arbres i lletres amb més significat del que sembla.

La memòria de l’arbre és una novel·la bellament escrita i construïda que aconsegueix col·locar el lector en la pell d’un nen i que parla de la transmissió dels records, de com es fabriquen i com es conserven, d’on es guarden i com es poden perdre.

Un llibre memorable que suposa també la confirmació del talent com a narradora de Tina Vallès.

Els alumnes d’ILEC s’han llegit aquesta novel·la emotiva sobre la relació increïble i especial entre un avi i un nét. Ha estat un veritable plaer acompanyar en Jan i l’avi Joan en aquests passejos de l’escola fins a casa, i ser testimonis de la seva relació tan especial i escoltar les paraules que l’avi li diu al nét, i que mai oblidarem, com la historia del desmai.

Hi ha diàlegs fantàstics i d’una delicadesa emotiva sensacional que ens han quedat a la memòria, perquè amaguen una senzillesa i bellesa meravelloses, com aquest:

─Avi, què has vist?

─Només miro. No cal veure res. ─I la seva cara em diu que em guardi aquella frase, que no digui res més, que miri amunt i esperi, que m’estic fabricant un record ara mateix.

O aquest altre:

─M’agrada tornar de l’escola amb tu, avi.

─I a mi, Jan.

─I m’agrada fer-te preguntes. Que em deixis fer-te-les.

─I per què no?

─Els pares no sé si…

─Els pares, deixa’ls estar. Aquestes converses són entre tu i jo.

─I… també les oblidaràs?

─Jo no sé què oblidaré, ni quan, ni com. Però saps què faig amb el que no vull oblidar?

─Què?

─En comptes de desar-ho a la memòria del cap, ho deso a la del cor, que aquesta no se m’esborrarà.

─I què més hi deses, allà?

─Tot el que he estimat, Jan.

─Home, ja… L’àvia, la mare, jo…

─Sí, també. Però també el dia que vaig arreglar el meu primer rellotge, quan va néixer la teva mare, el dia que vaig conèixer l’àvia, quan van tallar el meu desmai…

─El teu desmai. Em vas dir que un dia me’n parlaries.

─Ja arribem, Jan. Potser demà.

 

La Tina Vallès va venir a l’institut el dijous 8 de febrer a les 13:30 h, coincidint amb una hora de lectura. El Víctor i la Míriam, de 1r d’ESO, van donar-li la benvinguda llegint una presentació de la jove escriptora, com si es tractés d’una conferència. La Tina de seguida es mostrà molt propera, simpàtica i acollidora. Va rebre amb amabilitat el dubte dels alumnes que s’havien llegit amb interès el seu llibre.

La Nadine, en representació de l’ILEC i de l’institut, li va regalar un obsequi, que li vam donar per agrair-li la seva visita, absolutament desinteressada.

Va ser una experiència molt enriquidora per als alumnes el fet de poder parlar directament amb l’autora de la novel·la que s’havien llegit. Li van fer preguntes interessants sobre l’ofici d’escriptora, sobre el seu mètode de treball i sobre l’argument del llibre.

Finalment la Tina els va signar els llibres i els va saludar personalment.

Compartim amb vosaltres algunes fotografies de l’esdeveniment:

Aquí teniu el comentari d’algunes alumnes sobre la trobada amb l’escriptora:

«La Tina Vallès ens va venir a visitar el passat 8 de febrer, amb el seu llibre La memòria de l’arbre. La memòria de l’arbre és un llibre preciós, és d’aquest tipus de llibre que fan emocionar-te. La Tina Vallés és una escriptora 10. La veritat és que això de conèixer escriptors és un tema que m’encanta. Potser el que més  em va agradar va ser la seva naturalitat i que era molt propera. Una de les coses que em va agradar va ser quan va explicar l’origen de la portada. Un llibre maquíssim, i una escriptora que encara ho és més.»

Judit Mejías, 3r A

«La xerrada m’ha agradat molt, i també poder preguntar-li coses.»

Anaís Sevillano, 1r D

«M’ha agradat haver pogut escoltar les opinions d’una escriptora.»

Nadine Serrano, 1r D

«M’ha semblat interessant saber coses noves sobre la Tina Vallès.»

Fátima Yacoubi, 1r C

«M’ha agradat molt perquè ha sigut entretingut i interessant»

Rim Tribak, 1r D

 

Us recordem que el dimecres 28 de febrer a les 13:30 h ens visitarà el Jaume Copons, autor de La closca pelada dels cretins, i el dimecres 9 de maig, de 9 a 10 h, l’Arturo Padilla per parlar-los de Supervivientes detrás de las cámaras.

El dilluns 19 de febrer els alumnes de l’ILEC de 2n, 3r i 4t faran una visita a la Llibreria nou rals, per escoltar i veure les recomanacions de les darreres novetats literàries destinades al públic juvenil. El dimarts 20 de març aniran el grup de l’ILEC de 1r d’ESO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>